perjantai 2. toukokuuta 2014

Laserin käyttömahdollisuudetKirjoittaja: Kimmo Viljakainen, Seri-Deco Oy


Yleisesti ottaen laserin käyttömahdollisuudet ovat hyvin monipuoliset. 

Nykyään laseria hyödynnetään niin tieteellisissä, lääketieteellisissä, viihteellisissä, teollisissa, sotilaallisissa, lainvalvonnallisissa ja tietoteknisissä sovelluksissa. Tässä blogikirjoituksessa pyrin tuomaan esille merkkaavan, leikkaavan ja kaivertavan laserin luomia käyttömahdollisuuksia graafisessa teollisuudessa ja muilla toimialueilla, joissa tuotteen pintaan halutaan tuottaa kuva, kirjoitus tai muu merkintä.

Trotec laserilla muovien leikkausta
Jokaiselle on tuttu CD, DVD ja BlueRay soittimet, joissa käytetään laseria, tai kaupan kassalla, jossa tuotteen viivakoodi luetaan laserin avulla. Myös lääketieteessä lasereita käytetään eri tehtävissä, ehkäpä tutuin on laserilla tehtävät näönkorjausleikkaukset. Hammaslääkärikin voi käyttää laseria poran sijaan, jolloin "työstö" on kivutonta. Lasereita käytetään etäisyyden ja nopeuden mittaamiseen, kuten poliisin nopeusmittauksiin. Sotilaskäytössä laseria käytetään esimerkiksi kohteiden valaisuun. Teollisuudessa laserilla leikataan, hitsataan,  pinnoitetaan jne. Elintarviketeollisuus hyödyntää myös laseria. Laserilla saadaan nopeasti parilan jäljet uppopaistettuun jauhelihapihviin.

Trotec laserilla tekstiilien leikkausta
Siirrytäänpäs itse asiaan eli laserin laajoihin hyödyntämis-mahdollisuuksiin graafisessa teollisuudessa ja muissa kuvapintaa tuottavien toimialojen parissa.

Lasermerkkaaminen

Lasermerkkaus kivilaattaan
Laserilla voidaan merkata useita materiaaleja, nopeasti ja tarkasti. Co2 laserilla voidaan poistaa ainetta ja kaivertaa. Hyödyntämällä Co2 laserin lämpövaikutusta saadaan esimerkiksi lämpöön reagoiviin materiaaleihin harmaasävykuva. Muissa materiaaleissa kuva voidaan kaivertaa rasterikuvana, jota käytetään esimerkiksi painotekniikassa.
 
Muovisten silmälasisankojen merkkaus
Nd YaG ja kuitulasereilla saadaan aikaan värimuutoksia mm. muoveissa ja metalleissa.  Tällä tekniikalla on korvattu painettua informaatiota monissa pienissä kappaleissa kuten kännyköiden latureissa.

Lasermerkkaus on myös erittäin nopea tapa tehdä pysyviä merkintöjä. Merkintä voidaan tehdä ilman, että merkattava kappale pysähtyy merkkauksen ajaksi (Marking on the Fly).

Sarjanumerointi, viivakoodimerkintä

Lasipintoihin koristeet/mainostekstit


Laserkaivertaminen


Trodat Groupiin kuuluva Trotec valmisti ensimmäiset Trotec -laserit leimasinten kaivertamiseen. Nykyään laser on syrjäyttänyt muita tekniikoita leimasinvalmistuksessa sen helppouden ja nopeuden vuoksi. Myös perinteisessä kaivertamisessa laser on juuri em. syistä syrjäyttänyt mekaanisen, pyörivällä terällä tapahtuvan kaivertamisen.

Liikelahjat ja kotitaloustarvikkeet 

Laserilla voidaan merkata esineitä, joita ei ennen ollut mahdollista toteuttaa muilla tekniikoilla.

Esimerkkinä mainittakoon monimuotoiset ja pienet kappaleet kuten napit tai varaosat, joita on hankala kiinnittää, voidaan kuitenkin
työstää helposti laserilla.

Laserleikkaaminen

Arkkitehtuuriset pienoismallit laserilla
Laserilla leikkaamisessa on monia etuja. Laserleikkaamisessa ei ole mekaanista kosketusta leikattavaan kappaleeseen eikä sitä tarvitse erikseen kiinnittää. Pienetkin yksityiskohdat ja kappaleet, joita on mahdotonta leikata muilla tekniikoilla, on mahdollista työstää laserilla.

Akryylitelineiden muotoon leikkaus, merkkaus
Tästä on hyötyä monien ohuiden materiaalien, erilaisten kalvojen, muovien ja vaikka viilujen leikkaamisessa. Myös monien muovien, erityisesti akryylin leikkaaminen soveltuu laserille erinomaisesti. Laserilla työstettäessä leikkuujälki on täysin lasinkirkas eikä erillistä kiillotusta tarvita, jolloin vältytään yhdeltä hitaalta työvaiheelta. 

Huokoisten/ohuiden materiaalien leikkaus
Laserilla on helppo leikata monia materiaaleja kiss cut -menetelmällä, jossa materiaalin taustakalvo jätetään leikkaamatta. Myös nuuttaaminen onnistuu laserilla, riippuen kuitenkin materiaalista. Mikäli  materiaalia voidaan taivuttaa, kun siihen on tehty viilto, laseria voidaan käyttää erinomaisesti myös nuuttaamiseen. Koska laserin tehoa voidaan säätää erittäin tarkasti, voidaan saavuttaa haluttu, tarkka leikkaussyvyys.

Tulostetun  ja painetun aineiston leikkaaminen

Trotec laser voidaan varustaa kameraohjatulla i-cut-leikkausjärjestelmällä, jolloin  laitteella voidaan leikata, tai merkata painettuja ja tulostettuja kappaleita nopeasti ja erittäin tarkasti.
Painotuotteelle koristeleikkaus
Näytepakkauksen muotoonleikkaus, nuuttaus
Kameraohjausjärjestelmää voidaan hyödyntää esimerkiksi pienempien tuotantoerien muotoon leikkaamisessa stanssaamisen sijaan. Se on järkevää erityisesti projekteissa, joissa stanssin teettäminen ei ole kustannustehokasta. Näin laserilla onnistuu vaikka A5 koon painetun arkin muotoon leikkaaminen, mikä voi olla haasteellista leikata tasoleikkureilla pienen arkin kiinnittämisongelman vuoksi.

I-cut on nopea ja helppokäyttöinen järjestelmä. Se on saatavissa SP300 malleista alkaen aina suurimpaan SP1500 malliin.

Rajoitteet laserleikkaamisessa


Laserilla on myös rajoituksensa niin kuin muillakin tekniikoilla.

Leikattaessa ja kaiverrettaessa syntyy aina pölyä ja kaasuja, jotka on poistettava tehokkaasti laitteesta ja työstökohdasta. Tällä on suuri merkitys laitteen huollontarpeelle. Huomioi myös, etteivät kaikki materiaalit ole laserilla työstettävissä. Esimerkiksi PVC ei sovellus lasertyöstämiseen materiaalista syntyvien, erittäin haitallisten myrkkyjen vuoksi. Yleisesti ottaen voidaan kuitenkin määritellä soveltuvuus: mikäli materiaalia voidaan hävittää polttamalla, on se myös laserilla työstettävää.

Myös lasertyöstössä syntyvä lämpö voi olla joskus ongelma. Tätä voidaan jossain määrin hallita työstökohtaan puhallettavalla paineilmalla tai suojakaasulla

Huolehdi laserin puhtaudesta ja kunnosta

 Ylläpitovinkit laserkäyttäjälle: 
  • Pidä laite puhtaana sisältä
  • Puhdista linssi kerran päivässä ja peili kerran viikossa.
  • Tarkasta imuri ja sen suodatin säännöllisesti.
  • Ylläpidä tasaista lämpötilaa. 

Lisätietoa


Laser on kaiken kaikkiaan monipuolinen ja helppokäyttöinen laite monenlaiseen merkkaamiseen ja leikkaamiseen. Trotecin laajasta laitevalikoimasta löytyy varmasti jokaisen tuotantotalon tai yrittäjän tarpeisiin sopiva laite.

Ota yhteyttä Seri-Decon myyntiin. Ammattitaitoinen henkilökuntamme auttaa sinua löytämään uusia liiketoimintamahdollisuuksia.Kimmo Viljakainen
Seri-Deco Oy

Kimmo Viljakaisella on vahva kokemus lasereista, leikkureista- ja CNC -jyrsinratkaisuista.   kimmo.viljakainen@seri-deco.fi  


Seri-Deco on vuonna 1977 perustettu kuvallisen viestinnän laitteiden, materiaalien ja tarvikkeiden maahantuoja. Tarjoamme ratkaisuja digitointiin, kuvan tai merkkauksen tuotantoon erilaisille pinnoille sekä tuotteiden viimeistelyyn ja esillepanoon. Palveluksessamme työskentelevät 42 ammattilaista varmistavat sujuvan logistiikan lisäksi ammattitaitoisen asiakaspalvelun sekä toimivat tuki‐ ja huoltopalvelut. Seri-Decon pääkonttori ja Suomen varastot sijaitsevat Tuusulassa. Tytäryhtiö toimii Vilnassa, Liettuassa.