keskiviikko 1. huhtikuuta 2015

Valjasta lasipinnat mainos- ja sisustuskäyttöön

Kirjoittaja: Miia Mustonen/ Seri-Deco Oy 


 you design custom print Ikkunalasit, lasiseinät, peilit ja läpikuultavat näyttelyelementit voidaan elävöittää ja ottaa hyötykäyttöön niin kaupallisissa kiinteistöissä kuin yksityisissä tiloissa. Lasipintoja tuunaamalla tilaan saadaan uutta ilmettä, vaihdetaan tunnelmaa, lisätään yksityisyyttä tai saadaan tehostettua kaupallista sanomaa. 

Toimiston, liiketilan, julkisen aulan tai kotisi sisätiloja ja julkisivun tyyliä voidaan uudistaa monin tavoin. Tässä blogikirjoituksessa kerron muutamasta kalvovaihtoehdosta ja annan vinkkejä niiden käyttöön. Etsikalvoilla elävöität lasipinnat


Sisätilojen kuten kokoustilojen lasiset väliseinät tai kauppakeskusten liikepaikkaikkunat merkitään usein tarroilla ja leikatuilla koristekuvioilla. Suurempina pintoina niillä voidaan parantaa  yksityisyyttä tilassa oleskeltaessa.

Hiekkapuhallettua lasipintaa muistuttavista etsikalvoista löytyy useita pintastruktuureja, jotka antavat asennuskohteeseen hieman eri tunnelmavivahteen. Somistekalvothan voidaan myös sävyttää tai niiden pintaan voidaan lisätä haluttua kuviointia joko tulostamalla (tai silkkipainamalla). Kalvo voidaan tulostaa liuotin-, ekoliuotin-, HP Latex- ja UV-väritekniikoilla. Materiaalin toimivuus tulee kuitenkin aina testata tulostinkohtaisesti ennen varsinaista tuotantoa.

Värimittariston, ajantasaisen profiloinnin ja tulostimen kalibroinnin avulla etsikalvotulosteet saadaan niin lähelle mainostajan brändivärejä kuin on vain mahdollista. Erinomaisten leikkaus- ja perkausominaisuuksien ansiosta Avery Dennisonin etsikalvoista saadaan leikattua siististi haastaviakin koristekuvioita.  

Valmistaja lupaa hiekkapuhalluskalvoilleen kalvosta riippuen sisätiloihin 9-15 vuoden ja ulos 5-7 vuoden kestävyyden. 

Kokeile myös tulostettuja, metalloituja kalvoja näyteikkunan näyttävyyden lisäämiseksi.
 
 

Muistilista (tuotanto - asennus)

 • Tulostus liuotin-, ekoliuotin-, HP Latex- ja UV-väritekniikoilla, mutta materiaalin toimivuus testattava aina tulostinkohtaisesti. Tekniset tuotekortit Sd-verkkokaupasta valitsemasi tuotteen alta.
 • Kirkkaita ja läpinäkyviä materiaaleja tulostettaessa lisätään värimäärää värikylläisyyden aikaansaamiseksi. Roland -tulostimien testeissä on käytetty mm. double pass ja HP Latex 300-sarjan tulostimissa minimi 16 pass - asetuksia. 
 • Huomioithan, että mitä enemmän väriä, sitä hitaammin tuloste kuivuu.
 • Asenna materiaali vain tasaiselle, puhtaalle pinnalle.
 •  Pese ikkuna ja ikkunareunat huolellisesti ennen asennusta
 • Wet application / märkäasennus: Kastele asennuspinta ja asennettavan kalvon sisäpinta vedellä (sekoita 1 litraan vettä 1-2 tippaa astianpesuainetta). Asettele asennettava kalvo ikkunaan. Märkäasennuksen ansiosta kalvoa voidaan helposti siirtää lasin pinnalla. Lastoita sitten kalvo kauttaaltaan materiaalin keskeltä jokaista reunaa kohti. Näin varmistat, että saat kaiken veden poistettua materiaalin alta. Lopuksi kuivaa ja siisti koko työstöalue nukkaamattomalla pyyhkeellä. Lisää märkäasentamisesta voit lukea Solar Gard kalvo-ohjeista.
Joko kokeilit Averyn optisesti kirkasta kalvoa?


Mikäli haluat kohteeseen tarkan, värikylläisen ja kiiltäväpintaisen kuvan, mutta samalla ikkunassa tulee paikoin säilyttää läpinäkyvyys, kokeile perinteisen perferoidun tarran sijaan kiiltävää Avery Dennison SF 100 Ultra Clear Polyester tulostuskalvoa. Optisesti kirkas kalvo voidaan asentaa kauttaaltaan ikkunaan. 

Tarra tulostetaan joko kokonaan tai vain haluttuihin kohtiin, jolloin tulostamattomat kohdat eivät vaikuta luonnonvalon määrää. Koska kirkasta materiaalia ei tarvitse muotoonleikata ja se voidaan asentaa koko ikkunaan, on tuloste erinomainen, siisti ratkaisu. Ajansäästöä ja tuotannon tehokkuutta tuo lisäksi materiaalin helppo irrotettavuus. Tuote on helppo ja siisti poistaa vuoden ajan. Tämä ominaisuus helpottaa oleellisesti vanhan tulosteen irrottamista ja nopeuttaa näin asennustyötä. 

Mikäli kirkas kalvo asennetaan paikkaan, jossa tuloste altistuu haalistaville auringon UV-säteille ja hankauksille, valmistaja suosittelee tulosteen laminointia (esim. Avery DOL 4000 tai 4100 suojalaminaattia tai julkisiin tiloihin FasFitia ) tai lakkausta. 

Tuote soveltuu suorille pinnoille ja lyhytaikaiseen käyttöön. Avery Dennisonin takuu tuotteelle on kaksi vuotta.Muistilista (tuotanto - asennus)

 • Tulostus UV-väritekniikoilla ja HP Latex 300- sarjan tulostimilla. Materiaalin toimivuus testattava ja tulostinkohtaiset tulostusasetukset huomioitava (värimäärä, lämpötila). Lisätietoa teknisestä tuotekortista.
 • Asenna kirkas kalvo märkäasennustekniikalla. Katso edellinen kohta. 


  Muistilista (tarra- ja kalvomateriaalien hoito)

  • Voit huoltaa materiaalin pintaa aikaisintaan 48 tunnin kuluttua asentamisesta.
  • Älä käytä puhdistamiseen hankaavia sieniä. Puhdistusaineen PH tulisi olla 3-11, eli se saisi sisältää vain vähän liuottimia tai alkoholeja.
  • Huuhtele ensin irtoroskat materiaalin pinnalta. Käytä vain alhaisinta painepesuasetusta. Pese vasta sitten pinta pehmeällä sienellä ja huuhtele lopuksi huolellisesti ylhäältä alaspäin. Kuivaa lopuksi huolellisesti.
  • Painepesuria käytettäessä maksimipaine 80 bar, korkein veden lämpötila 70C, lähin suihkutusetäisyys 75cm ja suihku tulee osoittaa 40 asteen kulmassa

  Kiiltäväpintaiselle ikkunakalvolle kauniita liukuvärejä tai värikylläisiä kuvia.


  Ideoita projekteihin


  Internet ja erityisesti sosiaalinen media nykyään pursuavat tuotantotalojen ja tilasuunnittelijoiden sovellusesimerkkejä, joista voi saada erinomaisia ideoita myös omiin projekteihin. Käyhän  hakemassa virikkeitä myös Avery Dennisonin Pinterest -tauluista. 

  Tehdessäsi ikkunaprojekteja mm. julkisiin kiinteistöihin, kunnallisiin tiloihin sekä elintarviketeollisuudelle (HACCP), tarkasta myös tilojen lasipintojen sirpaleturvallisuus. Saint-Gobainin mukaan laminoitu ikkuna (rikkoutuessaan lasi pysyy koossa) ei kuitenkaan takaa pienten, yksittäisten sirpaleiden irtoamista ja lentämistä ihmisten päälle tai elintarvikkeiden tuotantolinjalle. Tämä saadaan korjattua asentamalla lasipintaan Solar Gard 4MIL sirpalesuojakalvo.

  Mikäli teet ikkunaprojekteja myös julkisiin ajoneuvoihin, huomioithan vuoden 2015 aikana voimaan tulevan EN45545 sertifioinnin. Tiesitkö, että Solar Gard on ensimmäisenä kalvovalmistajana saanut ko. sertifioinnin (tuli/kemikaali/savu) anti-graffitituotteilleen (Solar Gard GraffitiGard). Helposti vaihdettava kalvo suojaa myös sisustusta ja taidetta haalistavilta sekä ihosyöpää aiheuttavilta UV-säteiltä (esto 99%). Kalvo pitää lisäksi sirpaleita paikoillaan lasin rikkoutuessa, joten tuote sopii erinomaisesti myös myymälöiden ja katutason toimistojen ikkunoihin.

  Lisätietoa  Lisätietoa blogin tuotteista löydät Sd-verkkokaupasta. Tutustu myös Avery Dennisonin ilmaiseen online-akatemiaan, jossa voit perehtyä tarkemmin mm. asentamiseen. Suomenkieliset asennus- ja hoito-ohjeet sekä paljon hyödyllistä löydät Sd-verkkokaupasta
  Blogikirjoittaja 

  Miia Mustonen
  Markkinointi- ja viestintäpäällikkö
  Seri-Deco Oy
   

   
  Mikäli sinulla on jotain kysyttävää tuotteista, anna Seri-Decon asiakaspalvelijoiden auttaa sinua.   Seri-Deco on vuonna 1977 perustettu kuvallisen viestinnän laitteiden, materiaalien ja tarvikkeiden maahantuoja. Tarjoamme ratkaisuja digitointiin, kuvan tai merkkauksen tuotantoon erilaisille pinnoille sekä tuotteiden viimeistelyyn ja esillepanoon. Palveluksessamme työskentelevät 42 ammattilaista varmistavat sujuvan logistiikan lisäksi ammattitaitoisen asiakaspalvelun sekä toimivat tuki‐ ja huoltopalvelut. Seri-Decon pääkonttori ja Suomen varastot sijaitsevat Tuusulassa. Tytäryhtiö toimii Vilnassa, Liettuassa