maanantai 15. toukokuuta 2017

Sisustussuunnittelun ja suurkuvatuotannon ohjelmisto – HP WallArt Suite

Kirjoittaja: Juha Tarvainen/Seri-Deco Oy


Suunnittelu- ja tuotanto-ohjelmiston, HP WallArtin perustana on pilvipalvelu, johon jokaisella HP Latex-tulostimen omistajalla on käyttöoikeus. Tämä pilvialusta on perustana töiden välittämisessä suunnittelusta tai tuotantotalon omasta aineistonvalmistuksesta (PrePress) tuotannon puolelle.

Kun tätä pilvialustaa käytetään asiakkaiden kanssa, yksi vaihtoehto on integroida se yrityksen omalle sivulle. Toinen vaihtoehto on jakaa asiakkaalle räätälöity linkki kirjautumissivulle, jossa näkyy sekä tuotantotalon että asiakkaan logo tai tunnus.

Perusideana on se, että suunnittelija voi mitata seinien tiedot tai määrittää muiden sisustuselementtien kuten triptyykin mitat ja käyttää kuva-aineistoa, joka on tehty itse tai jota voidaan noutaa erilaisten palveluiden kuten Dropboxin kautta.

Suunnittelu päättyy siihen, että suunnittelija lähettää PDF-tiedostot tuotannon pilvipalveluun. Tulostustalo voi asettaa tämän vaiheen myös toimimaan suoraan sellaisten RIPpien kuten ONYX Thrive, SAi tai Caldera käyttöliittymän kautta. Jos näin tehdään niin tulostustalon ei tarvitse välttämättä kirjautua omalle HPWallArt-sivustolle voidakseen ladata suunnittelijan luomat tiedostot. RIPin toimittaja tietää mitkä RIP-versiot ovat tuettuna ja mitä pieniä kustannuksia tästä optiosta voi syntyä.

Esittelyssä HP WallArt Suite


Tämä HP:n kehittämä ohjelmisto sopii erityisen hyvin sellaisille tulostimille kuin Latex 300, 500 ja 1500 -sarja. Verkkoselaimessa tai mobiililaitteessa toimiva ohjelmisto on helppokäyttöinen. Valmistaja tarjoaa lisäksi lukuisia videoita ja PDF-ohjeita, joiden avulla käyttöönotto onnistuisi mahdollisimman mutkattomasti (ks. lähdeviitteitä tämän kirjoituksen lopusta).

Myös me Seri-Decossa autamme mielellämme alkuun tämän Adobe Photoshopin ja Illustratorin risteytystä muistuttavan ohjelmiston kanssa.

Tyypillisiä HP WallArt Suiten tuotantoesimerkkejä ovat mm. seinätapetit ja muut seinälle laitettavat somisteet (wall décor) kuten muraalit, pingotetut sisustustaulut, kuvatriptyykit sekä yhtä hyvin perinteisemmät suurkuvatuotteet kuten roll upit, bannerit tai julisteet.

Tuotanto on erityisen tehokasta, mikäli käytetään tallennettuja työpohjia, joiden avulla vältytään uudelleenmittaamiselta tai skaalaamiselta ja voidaan näin keskittyä sisällön vaihtamiseen (tämä toiminto voidaan ulottaa myös suunnittelijoille).

Ohjelmisto on yhteensopiva mm. Flexi HP Edition, Caldera ja ONYX Thrive  RIP-ohjelmien kanssa

Käytännön tasolla HP WallArtin käyttöönotto HP:n sertifioimissa RIPeissä tapahtuu samalla tavalla kaikissa RIPeissä, vaikkakin Seri-Decon suomenkielinen opas löytyy tällä hetkellä nimenomaan ONYX Thrivelle räätälöitynä. Minkä tahansa RIPin tulee olla ajan tasalla tai täyttää version suhteen HP:n minimivaatimukset - huhtikuussa 2017 minimivaatimukset mm. näille RIPeille: Flexi HP Edition 12 with SP1, Caldera 10.2- ja ONYX Thrive 12.0.5 with MP1 (tarkemmat tiedot osoitteesta www.hpwallart.com).

Suunnitteluvaihe


Tapahtuupa suunnittelu tulostustalon sisällä tai asiakkaalle personoidun sivuston kautta periaate on aina sama – HP WallArtin avulla luodaan monipuolisia korkealaatuisia PDF-tiedostoja, jotka voidaan välittää perinteisin menetelmin suunnittelusta tuotantoon tai hyödyntää suoraa lähetystä automaattisesti sivustolta tulostustalon RIP-ohjelman työjonoon.

Perinteisellä menetelmällä tarkoitetaan tässä yhteydessä valmiiden tiedostojen lataamista pilvipalvelusta ja niiden välittämistä eteenpäin mm. sähköpostilla tai jollakin muulla palvelulla.

Esimerkkinäkymä täysverisestä tulostustalon sivustosta koskien sovellusvalikoimaa. Pilvipalvelun nykyinen versio tukee jo paljon muutakin kuin tapettisuunnittelua.

Ennen ensimmäistä suunnittelutyötä on suositeltavaa kuitenkin asettaa sivustolle joitakin oletusarvoja eri sovelluksiin kuten tapettisuunnittelun oletusvuodan leveydet yms. sekä oletuskokoja erilaisille pingotettaville somistetauluille.

Jos käytetään tulostustalon asiakkaalle personoitua sivustoa, näkymä on selvästi yksinkertaisempi. Lisäksi suunnittelijan ei tarvitse määritellä niin monia oletusarvoja kuin tulostustalossa on tarpeen määritellä.Esimerkkinäkymä täysverisestä tulostustalon aloitussivusta (Dashboard).


Esimerkkinäkymä tulostustalon asiakkaan yksinkertaistetusta aloitussivusta (Dashboard).

Tuotantovaihe


Kuten jo mainittiin, HP WallArtin avulla luotujen PDF-sivujen lähettäminen tulostustaloon voidaan tarvittaessa automatisoida. Jotkin RIP-versiot tukevat sitä myös ilman erillistä option hankkimista ja kustannuksia.

Käyttöönotto esimerkiksi HP WallArtin ja ONYX Thrive RIPin kanssa on helppoa. Kun olet määritellyt tärkeimmät perusasetukset valmistajan ohjeiden mukaan, voit sen jälkeen luoda yhteyden RIP-ohjelmasi ja HP WallArtin välille klikkaamalla Workflow integration -painiketta. Ensimmäinen rivi sen asetuksissa on reitin avaamisen osoite pilvipalvelusta RIP-ohjelmaan (JDF connection). Sen alla olevat kaksi seuraavaa rastia on myös aktivoitava, jotta reitti toimisi.


Esimerkki pilvipalvelun ja tulostustalon välisen reitin avaamisesta (Settings/Workflow intergration).

Kokonaisuutena hp WallArt -palvelu on kiinnostava yhdistelmä ohjelmisto ja pilvipalveluosaamista, johon on mahdollista yhdistää kevyempää tai monipuolisempaa automaatiota. Jo perusmuodossaankin se voi tarjota uusia nykyaikaisia mahdollisuuksia sekä tulostustaloille että sen asiakkaille.

Esimerkkinä voisi mainita tämän palvelun viemisen jopa tuotantotalon esittelytiloihin tai jonkin myymälän tiloihin. Suunnittelija voisi halutessaan aloittaa suunnittelun myymälässä missä on nähtävillä erilaisia malleja ja ideoita. Tämän jälkeen suunnittelutyötä voisi jatkaa omassa työasemassaan tai tehdä sen loppuun asti ja välittää tuotantotaloon.

Sisustuspuolella on todennäköisesti vielä monia järkeviä, aikaa ja kustannuksia säästäviä mahdollisuuksia, joissa voisi hyödyntää sopivaksi katsottuja moduleita ja määrityksiä tämän HP:n pilvialustan pohjalta. On kiinnostavaa nähdä mitä lähitulevaisuus tuo tullessaan ja miten HP WallArt -palvelun kehitystyö jatkuu edelleen.

Lähteet


Blogikirjoittaja 

Juha Tarvainen
Seri-Deco Oy
Juha Tarvainen on tekninen asiantuntija Seri-Decolla, jolla on yli 25 vuoden kokemus kouluttamisesta ja yli 20 vuoden kokemus suurkuvaympäristöistä. Juha on erikoistunut tuotannolliseen työnkulkuun ja värihallintaan.
Ota yhteyttä: juha.tarvainen@seri-deco.fi

Seri-Deco on vuonna 1977 perustettu kuvallisen viestinnän laitteiden, materiaalien ja tarvikkeiden maahantuoja. Tarjoamme ratkaisuja digitointiin, kuvan tai merkkauksen tuotantoon erilaisille pinnoille sekä tuotteiden viimeistelyyn ja esillepanoon Suomen ja Viron markkinoille. Palveluksessamme työskentelevät 42 ammattilaista varmistavat sujuvan logistiikan lisäksi ammattitaitoisen asiakaspalvelun sekä toimivat tuki‐ ja huoltopalvelut. Seri-Decon pääkonttori ja varastot sijaitsevat Tuusulassa. Tytäryhtiö toimii Vilnassa, Liettuassa.
www.seri-deco.fi  /   www.seri-deco.ee  /   www.seri-deco.lt