maanantai 16. huhtikuuta 2018

Suojakalvo ratkaisuksi lasihaasteissa

Kirjoittajat: Miia Mustonen ja Jukka Salomaa, Seri-Deco Oy


Keväinen aurinko ja valoisuus virkistävät pimeän, kylmän vuodenajan jälkeen. Luonnonvalo ja lämpösäteet tulvivat sisään ikkunoiden ja lasisten julkisivurakenteiden kautta. Suuret lasipinnat ja auringon voimakas säteily luovat kuitenkin omat ongelmansa kiinteistöissä. Näihin haasteisiin voidaan vaikuttaa ikkunoihin asennettavilla suojakalvoilla.

Sisätilojen liiallinen kuumeneminen, voimakkaat valoheijasteet ja liiallinen kirkkaus vaikuttavat osaltaan tilojen viihtyvyyteen, työtehokkuuteen ja -turvallisuuteen sekä aiheuttavat tiloissa työskenteleville ikäviä fyysisiä oireita kuten päänsärkyä. Lisäksi auringon säteiden voimasta sisustustekstiilit, näyteikkunatuotteet ja taide-esineet haalistuvat nopeammin, puiset kaluste- ja lattiapinnat kellastuvat sekä muovituotteiden rakenne haurastuu vähitellen.

Lasipinnat ovat samalla kiinteistöturvallisuuden heikoin lenkki ja katutason ikkunat joutuvat usein ilkivallan kohteeksi. Mikäli rikkoutuneita lasielementtejä joudutaan vaihtamaan tai sotkettuja pintoja puhdistamaan, prosessi on vaivalloista, yrityksen arkitoimintaa häiritsevää ja kallista. 

Näihin sisäilma- ja turvallisuushaasteisiin voidaan vaikuttaa ikkunasuojakalvoilla, jotka maksavat itsensä takaisin jopa 4 vuodessa kalvovalinnasta riippuen. Solar Gard ikkunakalvojen maahantuojan Seri-Decon mukaan kiinteistöjen kalvovalinnassa tulee olla kuitenkin erityisen tarkka, sillä väärin valitulla kalvolla voidaan pahimmassa tapauksessa aiheuttaa lasipinnan rikkoutuminen.

Ikkunakalvot sisustuksen ja työntekijöiden suojana


Ikkunasuojakalvojen toiminnalliset ominaisuudet ja käyttökohdemahdollisuudet vaihtelevat tuotteiden valmistustavoista riippuen. Jotta löydetään tapauskohtaisesti sopivin vaihtoehto, on tärkeää selvittää mihin lasitusongelmaan kiinteistössä ensisijaisesti haetaan ratkaisua ja millaiset ovat asennuslasien rakenteet.

Johtava, innovatiivinen rakennusmateriaalien valmistaja Saint-Gobain valmistaa korkealaatuisia Solar Gard ikkunasuojakalvoja kiinteistöihin ja ajoneuvoihin. Kaikki Solar Gard ikkunasuojakalvot – myös optisesti kirkkaat sirpalesuoja-, turva- ja ilkivaltasuojakalvot suojaavat (98-99%) auringon haitallisilta UVA- ja UVB-säteiltä. UV-säteily onkin suurin aiheuttaja värihaalistumille ja materiaalien rakennehaurastumille. Lisäksi säteet vanhentavat ikkunan ääressä työskentelevän ihoa ja kasvattavat osaltaan ihosyöpäriskiä.

Tasaisempi, alhaisempi sisälämpötila lisää työntekijöiden tehokkuutta ja vähentää osaltaan tapaturmariskiä. ’Aurinkosuojakalvo on energiatehokas valinta, jonka avulla voidaan saavuttaa erinomaisia tuloksia tilojen lämpömukavuuden parantamisessa ilman maisemanäkymien peittämistä, koneellisen jäähdytyksen lisäämistä ja muutoksia kiinteistön julkisivussa', kertoo Jukka Salomaa Seri-Decosta.

Kun etsitään parasta ratkaisua kiinteistöjen kuumuusongelmien ratkaisemiseen, tulee valinnoissa olla erityisen tarkka. Salomaan mukaan turvallisin ja tehokkain ratkaisu on aina ikkunan ulkopintaan kiinnitettävä kalvo. Tukkuri kertoo optisesti hyvin vaalean Solar Gard Sentinel Plus SX 50 OSW kalvon nousseen Suomessa yhdeksi kalvosuosikiksi, sillä tämä kalvo sopii kaikkiin ikkunatyyppeihin ja on lämmönhallintaominaisuuksiltaan erittäin tehokas vaihtoehto. Solar Gard Sentinel Plus Silver OSW -ikkunakalvo puolestaan sekä tasaa sisälämpötilavaihteluja että poistaa voimakkaita valoheijasteita vähentäen näin työntekijöiden silmä- ja päänsärkytiloja.



Kalvojen todelliset toiminnalliset ominaisuudet


Markkinoilla on tarjolla usean eri valmistajan ikkunakalvoratkaisuja, joiden vertaileminen keskenään voi tuntua haastavalta. Aurinkosuojakalvojen toiminnallisuutta verrattaessa Salomaa neuvookin huomioimaan, että jokaisen kalvon osalta puhutaan samoista kriteereistä ja määritteistä.

Kaikkien vaihtoehtojen osalta on hyvä tarkastaa mm. onko kaikki toiminnalliset lukemat mitattu yhtä paksussa 3-kerroslasissa. Lisäksi kalvon arvioinnissa ei Salomaan mukaan kannata keskittyä vain auringon kokonaisenergian vähennysmäärään. Kalvon todellisen toiminnallisuuden osoittaa parhaiten sen hyötyprosentti. ’Solar heat gain reduction (SHGR) eli lämmittävän vaikutuksen vähennysprosentti ilmoittaa suoraan kuin monta prosenttiyksikköä paremmaksi kalvotettu ikkuna on muuttunut normaalista peruslasista’, kuvailee Salomaa.

Saint-Gobainin Solar Gard® ikkunakalvot ovat monikerroksisia, pintanaarmusuojattuja polyesterkalvoja, joiden koko tuotteen elinkaaren ajan kestävä värisävy tuotetaan ionitasolla, ainutlaatuisella sputterointi-kylmäprosessoinnilla. Valmistajan kalvojen toiminta perustuukin kilpailevista tuotemerkeistä poiketen säteiden tehokkaaseen poisheijastamiseen ja vain osittaiseen imeytymiseen eli absorbointiin. Tämän ansiosta Saint-Gobainin ikkunakalvoilla saadaan erinomaisia tuloksia: estettyä sisätiloista ulospäin karkaavaa tai ulkoa päin ikkunan läpi sisään pyrkivää säteilyä.


Turvakalvojen käyttö lisääntyy vuosi vuodelta


Turvakalvot ovat monikerroksisia, optisesti täysin kirkkaita ’ikkunalaminaatteja’, jotka jaetaan toiminnallisten ominaisuuksiensa perusteella sirpalesuoja-, räjähdyssuoja- ja murtosuojakalvoiksi.

Kalvotetussa lasipinnassa ikkunaan kohdistuva iskuenergia hajaantuu laajemmalle pinta-alalle, jolloin iskun vaikutus heikkenee, eikä pinta rikkoudu yhtä helposti kuin peruslasissa. Paras iskukestävyys on luonnollisesti paksuimmissa turvakalvoissa, kuten Solar Gardin AC 14MIL murtosuojakalvossa, jonka iskukestävyys on testien mukaan jopa 104kg (EN356 P2A). Murtosuojakalvot vaikeuttavat oleellisesti lasin kautta sisään pyrkimistä ja jopa estävät murtoyrityksiä. Julkisten rakennusten, pankkien, kauppojen, varastorakennusten, toimistorakennusten ja arvoesineiden myyntipisteiden lisäksi murtosuojakalvot on hyvä laittaa kohteisiin, joissa on jouduttu toistuvasti ilkivallan ja murtoyritysten kohteiksi.
 
Mikäli ikkunapinta lopulta rikkoutuu, ikkunasuojakalvo pitää lasin yhtenä kappaleena ja estää sirpaleiden leviämisen ympäriinsä. Näin vältytään suurimmilta henkilö- ja omaisuusvahingoilta sekä ikävältä sirpalesotkulta ja siivousprosessilta. Lakisääteinen sirpalesuojaus (EN12600) vaaditaankin kaikkiin julkisiin tiloihin ja elintarvikkeiden tuotantotiloihin, kun kiinteistössä lasin alareunan ja lattian väli on alle 80cm.

Onnettomuusherkkien teollisuusrakennusten ja huoltoasemien läheisyydessä sekä kaupunkien keskustassa sijaitsevien liiketilojen ja yksityiskotien ikkunoihin on lisätty yhä enemmän räjähdyssuojakalvoja. Ikkunakalvoilla voidaan vähentää henkilö- ja omaisuusvahinkoja, jotka aiheutuvat paineaallon voimasta jopa 40m/s voimalla lentävistä sirpaleista. Nämä keskivahvat turvakalvot (kuten Solar Gard AC 8MIL) joustavat tarvittavan määrän paineaallon mukana ja samalla jaksavat pitää rikkoutuneen lasiruudun yhtenäisenä ja paikoillaan ikkunapokissa siihen oikealla tavalla siilattuna.

Katutasomyymälät, kauppakeskukset sekä julkiset tilat ja ajoneuvot (EN45545) joutuvat usein toistuvan ilkivallan kohteeksi. Oli sitten kyse viiltohankausjäljistä, kemiallisesta tai värimaalitöhrinnästä, saadaan julkisivuikkuna tai hissien seinämät pidettyä helposti ja kustannustehokkaasti siistinä vaihdettavien suojakalvojen avulla.

Tiesitkö: Kirkkaille turvakalvoille ja ilkivaltasuojakalvoille voidaan myös tulostaa graafisia elementtejä, jolloin tuote toimii samalla myös kaupallisena tai sisustuksellisena pintana.

Turvallisuutta ja yksityisyyttä ylläpitäviä näkösuojakalvoja on lisäksi käytössä mm. tullin, poliisin, vartiointiliikkeiden ja erilaisten tarkastuspisteiden toimistoissa ja tarkastustiloissa. Toiselta puolelta voimakkaasti heijastavalla kalvolla estetään valvotusta tilasta selkeä näköyhteys toiseen tilaan. Tähän tarkoitukseen käytetään usein mm. Solar Gard TrueVue -ikkunakalvoja.


Ikkunakalvomyyjän työkalut


Kiinteistön ensisijaisten lasitusongelmien ja turvallisuustarpeiden määrittämisen jälkeen on tärkeää tarkastaa asennuskohde. Myyjän tulee selvittää kohteen ikkunoiden rakenne (1/2/3 kerroslasi ja lasipaksuus) sekä mahdolliset lasikerrosten välissä olevat pinnoitteet. Nämä saadaan selville lasirakenteiden lasertunnistemittarilla. Lisäksi kalvovalintaan vaikuttaa ikkunapintojen mitat ja mihin ilmansuuntaan ikkunat suuntautuvat.

Sopivan kalvon määrittelyssä auttavat Saint-Gobain Solar Gard Film-to-Guide -taulukko ja valmistajan tuotekortit. Seri-Decon asiakaspalvelu (ma-pe klo 8-16 puh. 010 841 8080) auttaa tarvittaessa niin tuotevalinnoissa kuin asentamiseen ja tuotteiden ylläpitoon liittyvissä kysymyksissä.

Virallisten Solar Gard myyntiorganisaatioiden vapaassa käytössä oleva Solar Sense Calculator -onlinetyökalu havainnollistaa ostajalle hyvin kalvovalinnan toimintaa. Laajoihin kiinteistökohtaisiin projekteihin voidaan lisäksi hakea valmistajalta, tapauskohtainen energiatehokkuuslaskelma kalvoratkaisujen myynnin tueksi.

Itse asennusvaihetta voit puolestaan tehostaa hyödyntämällä maahantuojan leikkauspalvelua. Ostamasi kalvot toimitetaan 2-3 työpäivässä oikeaan kokoon leikattuna ja halutussa asennusjärjestyksessä tarvittaessa suoraan asennuspaikalle. Näin vältyt tuotevarastoinnilta, aikaa vievältä viimeistelyvaiheelta sekä hukkamateriaalirullilta toimistosi nurkissa.

Tärkeä vinkki lopuksi: Muistathan ohjeistaa kalvotuksen tilanneet tahot asentamiseen ja tuotteen kunnon ylläpitämiseen liittyvissä seikoissa.

Lisätietoa


Tarvitsetko tuotteiden myyntikoulutusta tai lisää myyntityökaluja kuten esittelykansioita, kalvoviuhkoja tai haluatko ostaa lasirakennemittarin? 

Mikäli olet kiinteistöomistaja tai -huollosta vastaava henkilö, ota yhteyttä Seri-Decon asiakaspalveluun. Kerromme alueesi virallisten Solar Gard asiantuntijoiden yhteystiedot. 

Ota yhteyttä Seri-Decon asiakaspalveluun puh. 010 841 8080 tai jätä yhteydenottopyyntö.


Saint-Gobain


Solar Gard® Saint-Gobain Performance Plastics kuuluu Saint-Gobainin, yhden maailman johtavan asuin- ja teollisuusrakentamisen tuotevalmistajan konserniin, joka on tuottanut innovatiivisia tuotteita markkinoille jo 350 vuoden ajan. Solar Gard® tarjoaa ratkaisuja perusikkunoiden ja lämpölasien lasitusongelmiin. Ikkunakalvoilla vähennetään sisätilojen liiallista kuumuutta, valoheijasteita ja lämpöhukkaa, sisustuksen värihaalistumia sekä parannetaan omaisuus- ja henkilöturvallisuutta niin ajoneuvoissa, toimi- ja liiketiloissa kuin julkisissa ja yksityisissä rakennuksissa.

Solar Gard® kiinteistökalvoilla on todistetusti positiivinen vaikutus ilmastoon. Saint-Gobain on saanut ikkunakalvoilleen ensimmäisenä valmistajana UL EPD -hyväksynnän (Environmental Product Declaration) tuotteiden käytön vaikutuksesta CO2-päästöjen vähentämiseen. Tuotteen käyttö auttaa vähentämään ilmastokuormitusta enemmän kuin tuote itse rasittaa ympäristöä koko elinkaarensa aikana.



    Miia Mustonen
    Markkinointi- ja viestintäpäällikkö
    Seri-Deco Oy


    Jukka Salomaa
    Solar Gard asiantuntija
    Seri-Deco Oy


    Seri-Deco on vuonna 1977 perustettu kuvallisen viestinnän laitteiden, materiaalien ja tarvikkeiden maahantuoja. Tarjoamme ratkaisuja digitointiin, kuvan tai merkkauksen tuotantoon erilaisille pinnoille sekä tuotteiden viimeistelyyn ja esillepanoon Suomen ja Viron markkinoille. Palveluksessamme työskentelevät 42 ammattilaista varmistavat sujuvan logistiikan lisäksi ammattitaitoisen asiakaspalvelun sekä toimivat tuki‐ ja huoltopalvelut. Seri-Decon pääkonttori ja varastot sijaitsevat Tuusulassa. Tytäryhtiö toimii Vilnassa, Liettuassa.
    www.seri-deco.fi  /   www.seri-deco.ee  /   www.seri-deco.lt