tiistai 1. maaliskuuta 2016

Onnistunut mainosteippaus - osa 2

Vinkkejä tulostamiseen

Kirjoittajat:  Miia Mustonen ja Lassi Suoranta / Seri-Deco Oy


Kesäkuussa 2015 julkaistussa ensimmäisessä Onnistunut mainosteippaus -kirjoitusosassa käsiteltiin materiaalien valintaan ja alkuvalmisteluihin liittyviä asioita. Tässä blogisarjan toisessa osiossa haluamme korostaa tärkeitä tulostamiseen liittyviä seikkoja. Myöhemmissä jatko-osissa käsittelemme 1D-pintojen asentamista ja annamme vinkkejä kuinka hoidat oikein teipattuja pintoja.

Tulostuslaatuun vaikuttavia tekijöitä


Muista varastoida materiaalirullia oikein: 20°C lämmössä (+/-2°C) ja 50% kosteudessa (+/-5%). Liian voimakkaat lämpö- tai kosteuserot voivat vaikuttaa tulostuslaatuun. 

Oletko muuten huomannut, että tarroillekin on määritelty voimassaoloaika? Avery Dennisonin teknisissä tuotekorteissa mainitaan asennus- ja varastointilämpötilojen lisäksi mm. tuotteen varastoinnin maksimiaika. Tarratuotteissa se on kaksi vuotta valmistuksesta.

Mikäli olet juuri hakenut tai saanut tukkurilta materiaalirullan, anna sen sopeutua tuotantoympäristöön ennen kuin aloitat tulostamisen. Liian suuri lämpö- tai kosteusero materiaalin ja ympäristön välillä voi vaikuttaa tulostuslaatuun.

Avery Dennison ylläpitää materiaalikohtaisia perusprofiileja onlinepalvelussaan: www.color-base.com. Mikäli haluat tuottaa parasta mahdollista tulostusjälkeä tarkkuuden ja värien osalta, profiilit tulisi päivittää säännöllisesti, noin  2-3 kertaa vuodessa.

Tulostimen tulostuspäät kuluvat, materiaalien tuotantoerät vaihtuvat ja ilman kosteustaso vaihtelee vuodenaikojen mukaan. Näin ollen yhdellä profiililla on mahdotonta tavoitella moitteetonta jälkeä ja samanlaista laatua vuodesta toiseen, saati eri laitteilla tulostettuna. Lisäksi oikeanlaisilla ja päivitetyillä asetuksilla tulostin käyttää samaan työhön vähemmän väriä, jolloin tulostuskustannukset voivat laskea jopa 20%. Liuotinpohjaiset tulostimet käyttävät puolestaan vähemmän liuottimia, mikä lyhentää osaltaan tulosteen kuivumisaikaa ja näin ollen pienentää asennusriskejä.

Huomioi riittävä kuivatusaika


On erittäin tärkeää antaa liuotinpohjaisten tulosteiden kuivua rauhassa ennen pinnan laminointia tai lakkausta. Kuivumisessa on kyse liuotinpartikkeleiden haihtumisesta. Vaikka tulostepinta tuntuisi kuivalta muutaman tunnin kuluttua tulostamisen jälkeen, silmin erottamatonta haihtumista tapahtuu silti edelleen sekä tarran pinnan että pohjan lävitse.

Mikäli tuote laminoidaan liian aikaisin, on hyvin todennäköistä, että laminaatti irtoaa vähitellen tarran pinnasta ulos pyrkivien liuotinpartikkeleiden vuoksi. Laminoitu pinta pakottaa myös haihtumisprosessin siirtymään pääosin vastakkaiseen suuntaan, mikä puolestaan heikentää merkittävästi tarran liiman toimivuutta. Tästä aiheutuukin usein tarrareunojen irtoaminen ja tuloste saattaa irrota vähitellen kokonaan.
Muista noudattaa valmistajan, Avery Dennisonin suosittelemia kuivatusaikoja, jotka vaihtelevat tulostamisessa käytettävän värimäärän mukaan.

  • true- ja hard solvent värit:   24 - 72h
  • eco-, mild- ja low solvent värit:  48 -72h

HP latex värejä ei virallisen tiedon mukaan tarvitse kuivattaa, joten tulosteet ovat heti asennettavissa. Asiakkaiden kokemusten mukaan HP Latex tuloste on kuitenkin helpommin laminoitavissa, mikäli materiaalin annetaan ensin hieman hengähtää. Väritekniikan avulla voidaan siis vastata markkinoiden nopeatempoiseen tuotantotarpeeseen - ilman oikoteitä tai huolta kuivumisongelmista.

HP Latex ei ole pelkästään monipuolinen, nopea, kestävä, hajuton ja ekologinen tulostustekniikka. Sen ympärille on rakennettu määrätietoisesti paljon lisäarvoja tuottavia palveluja ja tuotteita. Lue lisää tästä monipuolisesta ja ekologisesta HP Latex- tuotantoratkaisusta 12/2015 blogikirjoituksesta.
 

Oikeanlaisella kuivatustavalla on merkitystä


On tärkeää kiinnittää huomiota myös miten tulosteet kuivatetaan. Tehokkain tapa on antaa ilman kiertää vapaasti tulostetun materiaalin pinnalla sen molemmilta puolilta. Valmistaja suositteleekin ripustustankojen käyttöä.
On hyvä muistaa yksinkertainen fysiikan laki: painavampi molekyyli pyrkii aina alaspäin. Koska liuotinpartikkelit ovat ilmaa raskaampia, ne pyrkivät aina siirtymään alaspäin. 

Älä siis kuivata tulostetta pöydällä, sillä vaikka haihtumista toki tapahtuukin, iso osa partikkeleista jää tulosteeseen pöydän estäessä niiden vapautumista. Sama tapahtuu myös kuivatettaessa löysää rullaa pystyasennossa lattialla. Koska partikkelit pyrkivät alaspäin, ne eivät pääse haihtumaan alaosasta lattian vuoksi. Tällöin materiaalirulla kuivuu vain osittain: rullan yläpuoli voi olla kuiva ja alapuoli jää märäksi.  Tuloste voidaan kyllä kuivata löysänä rullana, mutta valmistaja suosittelee kuivauskaapin käyttöä.

Voit kokeilla liuottimen haihtumisasteen helposti. Ota pala tulostettua ja tulostamatonta tarraa. Kokeile molempien palasten alkutarttuvuutta esimerkiksi autonpeltiin tai ikkunaan. Jos tulostettu pala on vähänkään aggressiivisempi kuin tulostamaton, liuotinta on edelleen jäljellä ja se voi vaikuttaa liimaan.


Seuraa Seri-Decon medioita - saat tietoa pintaa syvemmältä.


Lisätietoa


Seri-Deco Oy

Avery Dennison Graphics-tuotteiden maahantuoja
Asiakaspalvelu puh. (09) 612 2580 ma-pe klo 8-16

   

Lähteet Miia Mustonen
Markkinointi- ja viestintäpäällikkö
Seri-Deco Oy

Lassi Suoranta
Myyntijohtaja
Seri-Deco Oy


Seri-Deco on vuonna 1977 perustettu kuvallisen viestinnän laitteiden, materiaalien ja tarvikkeiden maahantuoja. Tarjoamme ratkaisuja digitointiin, kuvan tai merkkauksen tuotantoon erilaisille pinnoille sekä tuotteiden viimeistelyyn ja esillepanoon Suomen ja Viron markkinoille. Palveluksessamme työskentelevät 42 ammattilaista varmistavat sujuvan logistiikan lisäksi ammattitaitoisen asiakaspalvelun sekä toimivat tuki‐ ja huoltopalvelut. Seri-Decon pääkonttori ja varastot sijaitsevat Tuusulassa. Tytäryhtiö toimii Vilnassa, Liettuassa.
www.seri-deco.fi  /   www.seri-deco.ee  /   www.seri-deco.lt