sunnuntai 27. elokuuta 2017

Moderni perusvärihallinta suurkuvassa

Kirjoittaja: Juha Tarvainen/Seri-Deco Oy

©X-Rite Pantone
Värihallinta on yksi suurkuvatuotannon kivijaloista ohjelmistopuolella. Reilun vuosikymmenen aikana laadunvalvonnassa on tapahtunut pari isoa parannusta. Profiilin rakentamisen perusta on muuttunut silmämääräisestä tai painomaailmaan nojautuvasta arvioinnista täsmälliseen mittaamiseen digitaalisen tulostamisen ehdoilla viime vuosikymmenen lopulla. Suurin uudistus on toteutunut FOGRA PSD-konseptin myötä. Samaan aikaan myös HP on tehnyt hyvää työtä helpon perusvärihallinnan saattamiseksi kaikkien ulottuville.


Kolme eri työnkulkua profiilien rakentamiseen


Modernin värihallinnan perusteet alkavat siitä potentiaalista, joka sisältyy jokaiseen riittävästi varusteltuun HP Latex-tulostimeen. Latex 360 -sarja ja sen jälkeen esitellyt vastaavat mallit antavat mahdollisuuden rakentaa useimmille umpinaisille materiaaleille tulostinkohtaisesti optimoidun profiilin suoraan tulostimessa. Tämä varmistaa tietyn peruslaadun toisistaan selvästi poikkeaville materiaaleille kuten kiiltävälle polymeeritarralle, mattapintaiselle monomeeritarralle tai julistepaperille. Prosessia helpottaa tulostimen sisällä olevan mittauslaitteen automaattinen toiminta.

Toinen työnkulku profiilien rakentamiseen on perinteisempi, tulostimen ulkopuolella tapahtuva profilointi, joka on manuaalisempaa kuin HP tulostimessa tehtävä profilointi. Tämä tapa johtaa kuitenkin siihen, että muutkin kuin HP Latex -tulostimet saadaan peruslaadun piiriin hyödyntämällä ulkoisilla värimittareilla uusimpia ISO-standardien mukaisia mittaustapoja. ISO- standardithan määrittelevät ensimmäistä kertaa graafiselle alalle todenmukaisemmat mittaustavat optisia kirkasteita sisältäville materiaaleille kuten kankaille, muoville ja paperille.

Kolmas tapa rakentaa profiileja muistuttaa HP Latex -tulostimella tapahtuvaa profilointia, mutta siinä on samoja lisäetuja kuin edellä mainitussa manuaalisessa työnkulussa. Siinä voidaan siis profiloida kaiken merkkisiä tulostimia ja huomioida optiset kirkasteet. Ulkoisen, automaattisesti toimivan värimittarin avulla voidaan nopeuttaa mittausarkkien lukemista, vähentää lukuvirheitä, saada todenmukaisempia mittaustuloksia myös tavallista kiiltävämpää tulostusväriä käyttäville tulostustekniikoilla (HP Latex) sekä profiloida oikeaoppisesti ja aidosti myös valokaappisovelluksia (Barbieri: valokaappimuovi, -kangas tai -pressu).

Miksi sitten tehdä profiilit itse? Eikö RIP-ohjelmien, materiaalien valmistajien tai maahantuojien kautta saa jo melko kattavan valikoiman profiileja?

Joskus näin onkin. Siinä tapauksessa voi riittää, että HP Latex-tulostimen värimittarilla suoritetaan vain lyhyt kalibrointi (n. 4-5 x nopeampi prosessi kuin varsinaisen profiilin tekeminen). Mikäli on kyseessä jokin yleinen liuotin- tai tasotulostin, saman asian voi tehdä ulkoisella mittarilla.

Ilman tätä mittausta muualta ladatun yleisprofiilin toimivuus on sattumanvaraista. Jos haluat tietää lisää aiheesta, blogin lopusta löydät ensimmäisenä lähdeviittauksena barbierin kirjoituksen profiilien vertailusta (ilmaiset yleisprofiilit vs. maahantuojien tai konsulttien tekemät profiilit vs. tuotannon itsetekemät profiilit).

HP CSP omatoimiseen profilointiin


HP:n kehittämä HP Custom Substrate Profiling-ratkaisu löytyy vakiovarusteena mm. HP Latex 360, 365 ja 560 -tulostinmalleista. Laitteen kosketusnäytön kautta toimiva profilointiohjelmisto on erittäin helppokäyttöinen. Valmistajalta löytyy lukuisia videoita ja kirjoituksia, joiden avulla profiloinnin sisäistäminen onnistuu mutkattomasti (ks. lähdeviitteitä tämän kirjoituksen lopusta). Seri-Decon tekninen asiakaspalvelu auttaa myös mielellään tämän konseptin kanssa.

Tyypillisiä esimerkkejä profiloinnin polttavasta tarpeesta ovat mm. mattatarra tai -paperi ja muut huokoiset tai mattamaiset materiaalit kuten roll upit, kankaat (mikäli ao. HP tulostin tukee niitä mekaanisesti) sekä tapetit.

Käytännön tasolla HP CSP ratkaisu sisältää X-Rite -mittarin ja ICC-laskentamodulin. Lisäksi tulostimen tulostuskelkka toimii tässä tapauksessa mittarin robottikätenä.

©HP: HP Latex 360 oli ensimmäinen HP CSP profilointiratkaisulla varustettu Latex-tulostin 

Toiminnallisesti tämän kokonaisuuden laskennallinen arvo on 4.000-5.000 euroa. Mikäli omistaa Latex-tulostimen, olisi sääli antaa tämän ominaisuuden seisoa tyhjän panttina jo pelkästään taloudellisista syistä. Profiloinnin arvo tuotannolle on paljon enemmän kuin minkään mittarin tai laskentaohjelmiston hankintahinta – kysymys on laadusta, ennakoitavuudesta sekä ajan ja materiaalin hävikin minimoinnista.

Perinteinen tapa profiloida RIP-ohjelmassa manuaalisilla mittareilla


Manuaalimittarilla RIPin kautta tehtävä profilointi on ollut perinteisesti se yleisin tapa profiloida, johon on vanhemmissa PS-RIPeissä voinut liittyä tarve käyttää RIPin lisäksi kolmannen osapuolen laskentamodulia itse profilointivaiheeseen. Tämä voi osittain selittää syyn miksi profilointi koetaan joskus vaikeaksi tai etäiseksi.

Tapahtuupa nykyaikainen profilointi RIPin kautta manuaalisella tai automaattisella mittarilla, periaate on aina sama. Ensin määritellään sopivat ajurin asetukset. Sitten valitaan järkevä värikuorma kullekin CMYK-värille ennen niiden linearisointia. Tämän jälkeen valitaan tuotantotarkoitukseen sopiva kokonaisvärikuorma. Lopuksi lasketaan tuon tarkoituksen mukainen ICC-profiili.

Kuten alussa todettiin, jo tällä perinteisellä menetelmällä värihallinnan piiriin saadaan nyt myös muutkin kuin HP Latex -tulostimet. Lisäksi kankaita, papereita sekä muoveja profiloitaessa voidaan hyödyntää alan uusimpia standardeja.

Tämän menetelmän käyttäminen edellyttää esimerkiksi seuraavat osatekijät: X-Rite -mittari ja RIPistä löytyvä ICC-laskentamoduli.

Esimerkkinäkymä perinteisestä profilointiprosessista RIPin sisällä.

Toiminnallisesti tämän kokonaisuuden laskennallinen arvo on 2.000-3.000 euroa. Nykyään monissa APPE-RIPeissä tuo ICC-laskentamoduli sisältyykin automaattisesti RIPin hintaan. Tämän jälkeen ei tarvitakaan kuin korkeintaan värimittari ja pieni työpajakurssi käytönopastukseen.

Profiloinnin merkitys tuotannolle on tässäkin tapauksessa paljon enemmän kuin minkään mittarin tai laskentaohjelmiston hankintahinta. Kysymys on laadun ja muiden vastaavien etujen lisäksi jopa merkittävistä säästöistä värikustannuksissa, joustavuudesta tai tarjousten tekemisestä.


Profilointi RIP-ohjelmassa automaattisilla mittareilla


Automaattisella mittarilla RIPin kautta tehtävä profilointi on selkeästi yleistynyt. Tämä tapa on tietyltä osin lähellä HP CSP-ratkaisua. Profiloinnin työnkulun periaate on sama kuin manuaalisella mittarilla – alkaen ajurin asetuksista päättyen tuotantotarkoituksen mukaisen ICC-profiilin laskentaan.

Automaattisesti toimivan värimittarin avulla voidaan nopeuttaa mittausarkkien lukemista ja vähentää lukuvirheitä. Mittarin merkitys korostuu mitä useammin tuotetaan tai huolletaan profiileja sekä synkronoitaessa useiden erilaisten tulostimien tuottamaa jälkeä toisiinsa (FOGRA PSD -konseptin käyttöönotto työpajan avulla). Laitteiden synkronointi on tärkeää, mikäli erilaisia tulostintekniikoita ja -materiaaleja käytetään yhdelle asiakkaalla samaan kampanjaan. Tällöin suurkuvajälki saadaan synkronoitua mahdollisimman tarkasti asiakkaan digi- tai offsetpainettuihin kampanjamateriaaleihin.

Komponentteina ajatellen tämä automaattinen menetelmä vaatii esim. barbieri SpectroLFP -mittarin ja RIPistä löytyvän ICC-laskentamodulin sekä käyttötaidon.
©Barbieri: SpectroLFP -automaattimittari mittaa oikeaoppisesti ja aidosti myös kirkkaita sekä läpikuultavia materiaaleja.

Toiminnallisesti tämän huipputekniikkaa sisältävän kokonaisuuden laskennallinen arvo on 7.000-8.000 euroa. Tämä ei ole vielä korkea hinta, mikäli automaatio on tuotannossa tarpeen. (X-Riten vastaava rajoitetumpi automaatioratkaisu on arvoltaan n. 5.000 euroa).

Barbieri SpectroLFP mittaa valokaappisovellukset altapäin valaistulla kalibroidulla valonlähteellä. Lisäksi siinä on laajemmat mahdollisuudet lisävarusteisiin kuten HP Latex-värin kiiltävyyden eliminointi mittausvaiheessa polarisaatiosuotimella tai profilointimahdollisuus tavallista painavammille levymateriaaleille.

Yhteenvetona


Profiloinnin koko kirjo alkaa siis helppokäyttöisestä HP CSP -ratkaisusta. Mikäli on tarvetta mennä pidemmälle, profilointi siirtyy tehtäväksi RIPin sisällä joko manuaalisella tai automaattisella mittarilla.

HP CSP -profilointi onnistuu helposti pienillä vinkeillä ja ohjeistuksilla Latex-asennuksen yhteydessä sekä käyttöopastuksen yhteydessä jaettavan oheismateriaalin avulla. Muiden profilointitapojen aloittamisessa on suositeltavaa tilata mittarin ja mahdollisen RIP-päivityksen yhteydessä profilointityöpaja (6h paikan päällä toimivuustakuulla).

Jäitkö miettimään jotakin asiaa tai lausetta tässä kirjoituksessa? 

Pyydä lisätietoja tekniseltä tuelta (huolto@seri-deco.fi / puh. 010 841 8060) tai lähetä viestin blogikirjoittajalle (juha.tarvainen@seri-deco.fi).

Lähteet


 • https://www.barbierielectronic.com/en/core-competences/individual-profiles-vs-generic-profiles/48-358.html (barbieri; Home \ Core Competences \ Individual profiles vs. generic profiles)
 • https://support.hp.com/gb-en/document/c04678827 (HP Customer Support > Media Solutions Locator - Certified media for HP Latex Inks - Presets available)
 • https://www.youtube.com/watch?v=0XDld06EsPk (HP Support Advanced; YouTube, Searching for and Installing a new Substrate Preset on the HP Latex 300 Printer Series)
 • https://www.youtube.com/watch?v=OhHmamaTq9I (HP Support Advanced; YouTube, Improving Color Consistency on the HP Latex 300 Printer Series)
 • http://h20435.www2.hp.com/t5/HP-Latex-300-Series/How-to-use-and-clone-generic-presets-on-HP-Latex-300-series/ba-p/297941 (HP Latex Knowledge Center > HP Latex 300 Series > How to use and clone generic presets on HP Latex 300 series Printers)
 • https://www.youtube.com/watch?v=PjL1uUvnk6k (HP Support Advanced; YouTube, Creating a New Substrate Profile from an Existing One on the HP Latex 300 Printer Series)
 • http://h20435.www2.hp.com/t5/Media-Applications/Understanding-the-HP-media-settings-files-OMS/ba-p/299657 (HP Latex Knowledge Center > Media & Applications > Understanding the HP media settings files: *.OMS)
 • http://www.xrite.com/categories/calibration-profiling/i1-solutions
 • https://www.caldera.com/solutions-en/color/
 • http://www.onyxgfx.com/products/workflow/key-features/color/
 • https://www.youtube.com/watch?v=6VIFVPxzna4 (BARBIERIelectronic; YouTube, BARBIERI Spectro LFP: Measuring-Glass)
Blogikirjoittaja 

Juha Tarvainen
Seri-Deco Oy
Juha Tarvainen on tekninen asiantuntija Seri-Decolla. Juhalla on yli 25 vuoden kokemus kouluttamisesta ja yli 20 vuoden kokemus suurkuvaympäristöistä. Hän on erikoistunut tuotannolliseen työnkulkuun ja värihallintaan. 
Lisätietoa: juha.tarvainen@seri-deco.fi

Seri-Deco on vuonna 1977 perustettu kuvallisen viestinnän laitteiden, materiaalien ja tarvikkeiden maahantuoja. Tarjoamme ratkaisuja digitointiin, kuvan tai merkkauksen tuotantoon erilaisille pinnoille sekä tuotteiden viimeistelyyn ja esillepanoon Suomen ja Viron markkinoille. Palveluksessamme työskentelevät 42 ammattilaista varmistavat sujuvan logistiikan lisäksi ammattitaitoisen asiakaspalvelun sekä toimivat tuki‐ ja huoltopalvelut. Seri-Decon pääkonttori ja varastot sijaitsevat Tuusulassa. Tytäryhtiö toimii Vilnassa, Liettuassa.
www.seri-deco.fi  /   www.seri-deco.ee  /   www.seri-deco.lt