tiistai 3. lokakuuta 2017

Suurkuvatekstiilejä tilauudistuksiin

Kirjoittaja: Miia Mustonen, Seri-Deco Oy

PONGS tulostuskankaat
Suurkuvatulosteita tuotetaan yhä enemmän Sign&display-markkinoiden lisäksi myös tilojen ilmeen uudistamiseen ja elämyksellisen ympäristön toteuttamiseen. Suurkokokuvien ja erityisesti kankaiden kasvavaan käyttöön on osiltaan vaikuttanut niin tuotantomahdollisuuksien laajentunut kirjo kuin lopputuotteiden ostohelppous ja yleiset arvokeskustelut. 

Nykypäivänä julkisiin ja kaupallisiin tiloihin saadaan vaihdettua yksilöllinen ilme yhä helpommin ja järkevin kustannuksin. Suurkuvatulostustekniikoiden, värien ja tuotantomateriaalien kehittymisen myötä yksittäisiä tulostuseriä voidaan tuottaa helposti, nopeasti, kustannustehokkaasti ja aiempaa ekologisemmin. Lisäksi digitaalitulostimilla saadaan tarkkoja värisävyjä, enemmän värivivahteita ja upeita liukuvärejä, jotka ovat olleet mahdottomia toteuttaa perinteisin painomenetelmin. Koska aihe-alue on erittäin laaja, käsittelen tässä artikkelissa lyhyesti muutaman tulostustekniikan käyttöä tekstiilien tuotannossa.

HP Latex sisustustuotteiden tuotannossa


Tällä hetkellä ainoa suurille seinäpinnoille UL GreenGuard Ecologo Gold* hyväksynnän saanut suurkuvatekniikka on Hewlett-Packardin kehittämä, vuonna 2008 lanseerattu HP Latex. Tämä vesipohjainen pigmenttiväritekniikka perustuu lateksipartikkeleihin, joiden sisään väripigmentit kapseloituvat tulostetta lämmitettäessä. Näin saadaan mekaanista hankausta, kosteutta, lämpötilavaihteluja ja voimakasta UV-säteilyä kestävä, välittömästi kuiva ja hajuton tulostepinta. Tulostekuva voidaan asentaa välittömästi tuotannon jälkeen myös hajusteherkkiin tiloihin kuten sairaaloihin, päiväkoteihin tai lasten huoneisin.


HP Latex -tuotannossa yhdistyvät vesipohjaisten, taidetuotantoon kehitettyjen pigmenttitulostimien korkealaatuinen tulostusjälki ja liuotinpohjaisten tulostimien kestävyys (3 vuoden ulkokesto ja mekaanisen hankauksen kestävyys) sekä UV-tulostimien tavoin laaja sovellusten kirjo.

Väritekniikkaa käytetäänkin opaste- ja mainossovellusten lisäksi sisustustuotteiden kuten verhojen ja tilajakajien, tapettien, pöytäliinojen, koristetarrojen tai kuvamagneettien tuotantoon. HP Latex- tekniikalla voidaan tulostaa lisäksi mm. päällystämättömille papereille, huokoisille kuitumateriaaleille, korkealaatuisille taidepuuvillakankaille sekä paloturvallisille, polyesterpohjaisille display- ja sisustuskankaille.

Tuotantomahdollisuudet ovat siis erittäin laajat tällä kemikaalivapaan ympäristön tuotantoon sopivalla tekniikalla. Tällä hetkellä sen käyttörajoitteina yleisesti suurkokotuotannossa ovat vain laitteen tuotanto rullamateriaaleille sekä materiaalilta vaadittava, riittävä lämmönkestävyys värin ja sen alle lisättävän optimizer-kiinnitysaineen kuivattamiseksi.

Sublimoimalla kestävät tekstiilit


Tietyissä sovelluksissa on tärkeää, että väri imeytyy kankaan sisään, jolloin tulosteesta saadaan värikylläisempi sekä pesua ja kovaa hankausta kestävä. Tässä yhteydessä korostuu sublimaatiotulostamisen merkitys.


Disperse dye sublimaatioväreillä tulostetaan polyesterpohjaisille, paloluokitelluille kankaille. Loimineuloskudotut (warp knit) sublimaatiokankaat ovat rispaantumattomia eivätkä ne muuta muotoaan. Niistä tuotetaankin mm. myymäläroikkoja, valokaappitulosteita ja displaytelineiden kuvavuotia.

Tulostaminen voidaan toteuttaa joko siirtopaperin kautta lopulliselle materiaalille (siirtotulostaminen) tai suoratulosteena kankaan pintaan (suorasublimaatio). Molemmissa tulostusmenetelmissä väri kiinnitetään tekstiilin pintaan lämmön avulla. Markkinoilla on valittavana joko kahden yksikön vaihtoehtoja, jossa tulostin ja kiinnitysyksikkö ovat erilliset laitteet tai in-line tulostimia, jotka sisältävät molemmat tuotantoyksiköt.

Aitoon seudulla vahvaa tekstiiliosaamista


Pirkanmaalla, kauniin luonnon keskellä sijaitseva Pälkäne ja erityisesti sen Aitoo-seutu on jo vuosikymmeniä tunnettu sen useista merkittävistä teollisuushankkeista. Alue tunnetaan ulkomaita myöten lipputehtaistaan. Yksi alueen yrityksistä on Tommi Helmisen luotsaama Printscorpio. Vuodesta 1984 toiminut, kankaiden painatukseen erikoistunut yritys tuottaa korkealaatuisia tekstiilejä niin mainos-, opaste- kuin sisustuskäyttöön.

Printscorpiolla on käytössä laaja kirjo tuotantotekniikoita erilaisten tuotesovellusten toteuttamiseksi. Yritys laajensi vastikään tulostuskapasiteettiaan toisella MTEX 5032 HS -suorasublimaatiotulostimella.

Toimitusjohtaja Tommi Helminen kertoo sublimaatiotekniikan olevan kätevä tapa tuottaa yksittäisiä, kestäviä ja korkealaatuisia sisustustekstiilejä tai kalusteiden päällystekankaita. Ovathan materiaalit heti tulostamisen jälkeen valmiita leikattavaksi sekä viimeisteltäväksi asennusta ja toimitusta varten.  Tasaisen ja värikylläisen lopputuloksen tulostimessa takaavat työn mukaan säädettävät lämpövastukset kiinnitysyksikössä, joiden avulla saadaan ylläpidettyä vakaa lämpötila tulostusmateriaalin pinnassa kauttaaltaan koko tulostusprosessin ajan.

Helminen huomauttaa, että erityisesti valokaappikäyttöön tulostettujen kankaiden tulee kuitenkin antaa rauhassa ’hieman hengähtää’ tulostamisen jälkeen rullajännitteen purkautumiseksi. Vain siten saadaan leikattua kohteeseen sopivan kokoinen tuloste. Helminen uskookin valokaappikankaiden syrjäyttävän PVC-muovit mainostajien ympäristövastuullisten arvojen korostumisen ja tulostusmateriaalien valikoiman kehittymisen myötä.

Reaktiiviväreillä tulostus luonnonkuiduille


Reaktiivisublimaatioväreillä tuotetaan puolestaan upeita kuoseja selluloosapohjaisille kuiduille kuten puuvillalle, viskoosille, pellavalle ja bambulle niin sisustus- kuin asusteteollisuuden käyttöön. Väritekniikka on edellä mainittua sublimaatiotekniikkaa työläämpi, sillä tuotanto koostuu useasta eri vaiheesta tulostamisen lisäksi. Ensin materiaali tulee esikäsitellä. Tulostamisen jälkeen kangas lisäksi höyrytetään, pestään, lingotaan, kuivataan ja viimeistellään kankaaksi ennen lopullista muotoon leikkaamista ja jälkikäsittelyä. ’Uusien tekstiilikuosiprojektien kohdalla vedostaminen onkin aikaa vievää ja kallista, eikä vedos vastaa mittamuutosten osalta aina täysin lopullista, pitkää tuotantoerää’, kertoo Tommi Helminen Printscorpiosta.


Helminen kertoo tuottaneensa reaktiiviväreillä myös silkkiä ja villaa. Väritekniikalla on kuulemma kokeiltu myös teknisten tekstiilien kuten polyamidi-lycran tulostamista perinteisemmän happoväritekniikan sijasta. Helminen muistuttaa, että reaktiivivärien mustan tulee siinä tapauksessa olla kuitenkin happomustaa.

Oman tuotannon tietotaito kaiken perusta


Jotta suurkuvien tuotantotalo voi vastata kaupallisten ja sisustuksellisten suurkuvien kasvavaan kysyntään ja tarjota vain parasta, toimivaa, kestävää ja asiakkaan tarpeeseen parhaiten soveltuvaa ratkaisua, on tärkeää tuntea yksityiskohtaisesti omien tuotantolaitteiden toiminta ja materiaalien yksilölliset ominaisuudet erilaisissa ympäristöissä.

Tekniikan tuntemus kertyy kokemuksen myötä. Tuotantotekniikoiden maahantuojat kouluttavat tarvittaessa tuotantotalon henkilöstön laitteiden optimaaliseen ja tasalaatuiseen käyttöön sekä antavat yrittäjille teknistä tukea arjen keskellä.

Tukkureiden vahvaa asiantuntemusta kannattaa hyödyntää myös materiaalivalinnoissa. Printscorpionin Helminen muistuttaa, ettei kangasta tulisi ajatella vain yhtenä painatusalustana vaan ennemminkin kolmiulotteisena pintana, joka reagoi eri tavoin eri olosuhteissa niin kankaan etuosan, taustapinnan kuin reunojen osalta. 'Oman tuotantonsa läpikohtainen tuntemus korostuu erityisesti uusia, innovatiivisia tuotteita testattaessa', Tommi Helminen korostaa lopuksi. 

Haluatko lisätietoa?


Mikäli haluat lisätietoa tulostettavista kankaista, lue hyödyllinen JM Textilesin blogikirjoitus

Oletko kiinnostunut laajentamaan tuotantokapasiteettiasi kankaiden tulostamisessa?
Anna meidän auttaa valinnoissasi. Ota yhteyttä Seri-Decon myyntiin puh. 010 841 8080.

Lähteet

  • Haastattelu: Tommi Helminen / PrintScorpio Oy
  • Haastattelu: Diogo Liz, MTEX 
  • *UL GREENGUARD Certification full decorated room/ 33,4m2 with HP Lxtex ink / Jonathan Sido: https://www.linkedin.com/pulse/ul-greenguard-certification-hp-latex-ink-jonathan-sido 
  • Berni Raeside Bell BA (Hons) Textile Design: Fibres and dyes – an introduction to textile printing. It’s all about the chemistry (Print Monthly digital textile printing supplement)
  • Berni Raeside Bell BA (Hons) Textile Design: Rough guide to digital textile printing
  • Ron Gilboa: Opportunities in current and emerging markets (Fespa Summit Hamburg, esitysaineisto)
  • Hollyflower: Digital printing on fabric - the complete guide, https://www.hollyflower.com/digital-printing-on-fabric
  • Raine Rautio: Pörsistä banderolleihin – Aitoon tekstiiliteollisuuden vaiheita
  • Oheiskuvat: PONGS tulostinkankaat, Seri-Deco / HP Latex, tuotantolaitoskuvat Printscorpio


Miia Mustonen
Markkinointi- ja viestintäpäällikkö
Seri-Deco Oy

Seri-Deco on vuonna 1977 perustettu kuvallisen viestinnän laitteiden, materiaalien ja tarvikkeiden maahantuoja. Tarjoamme ratkaisuja digitointiin, kuvan tai merkkauksen tuotantoon erilaisille pinnoille sekä tuotteiden viimeistelyyn ja esillepanoon Suomen ja Viron markkinoille. Palveluksessamme työskentelevät 42 ammattilaista varmistavat sujuvan logistiikan lisäksi ammattitaitoisen asiakaspalvelun sekä toimivat tuki‐ ja huoltopalvelut. Seri-Decon pääkonttori ja varastot sijaitsevat Tuusulassa. Tytäryhtiö toimii Vilnassa, Liettuassa.
www.seri-deco.fi  /   www.seri-deco.ee  /   www.seri-deco.lt