maanantai 3. helmikuuta 2014

Tiesitkö tämän Summa F1612 tasoleikkurista?

Kirjoittaja: Kimmo Viljakainen / Seri-Deco Oy 

Summa F-tasoleikkurista on monenlaiseen tuotantoon. Sen uskomaton voima on todistettu. Veitsi on enemmin katkennut kuin Summasta loppunut viiltovoima.


Summa F 1612 on edullinen kameralla varustettu kompaktikokoinen tasoleikkuri. Vaikka hinta ja koko on kompakti, Summa F on täysverinen tasoleikkuri, joka ei yhtään häpeä isompien joukossa.

Voimakas ja monipuolinen työstäjä

Tarran lisäksi Summa F :llä voit leikata hyvin monipuolisesti veitsellä leikattavaksi soveltuvia materiaaleja. Pahvit ovat leikattavissa viiltämällä aina 15mm paksuuteen saakka, samoin monet kenno- ja muut muovilevyt. Jopa 5mm paksu vaahto PVC levyä voidaan leikata, tosin vain suoria vetoja, koska veitsi ei enää käänny noin jämäkässä levyssä, vaan katkeaa yritettäessä leikata kaaria. Summan tukevatekoinen voimasiirto jaksaa leikata jopa 20kg voimalla.

Toistaiseksi ei eteen ole tullut materiaalia, mitä Summa ei olisi jaksanut viiltää. Ennemmin katkeaa veitsi, kuin Summasta loppuu voima. Tosin joku päivä tämäkin voi vielä eteen tulla.

Työkaluilla monipuolisuutta tuotantoon

Voit yhdistellä eri työkaluja, koska Summa F leikkurissa on kolme työkalupaikkaa. Niihin voidaan vapaasti asentaa samanaikaisesti eri työkaluja.

Pehmeitä materiaaleja, kuten kierrätyspahvista valmistetut kennolevyt, erilaiset eristelevyt, vaahtotäytteiset mainoslevyt, voidaan leikata elektronisella oskilloivalla veitsityökalulla (EOT).Oskilloivassa työkalussa veitsi liikkuu nopeasti ylös/alas, ja samalla ikään kuin sahaa levyä. Työkalu on käytössä hiljainen.
 

Uutuutena on paineilmatoiminen oskilloiva veitsi (POT). Tässä työkalussa on jo reippaasti voimaa. Veitset ovat myös tukevampia kuin EOT:ssä. Työkaluun on saatavilla myös sahalaitainen veitsi. Iskun pituus on n. 8mm, taajuus 150 Hz, ja paksuin leikattava materiaali on jopa 25mm. Varo sormia, veitset ovat todella teräviä. Muistathan käytä silti aina myös kuulonsuojaimia!

Taittouria varten on olemassa veitset 0, 15, 22.5, 30, ja 45 asteen kulmilla. 0 asteen veitsi on myös edullinen moneen leikkaamiseen, koska se käyttää rautakaupasta saatavia ns. Stanley -veitsen teriä.  Sillä voidaan leikata melko paksujakin materiaaleja. Huomaa, että näillä veitsillä ei voi kuitenkaan leikata kaaria, ainoastaan suoria vetoja.Yksi hyvä veitsiyhdistelmä työkalupaikkaan asennettuna onkin viiltävä veitsi, EOT tai POT veitsi ja vaikkapa 45 asteen kulmassa oleva veitsi. Tällä yhdistelmällä leikkaat kätevästi kappaleita esim. 10mm paperipintaisesta vaahtotäytteisestä levystä tai kierrätyspahvista valmistetusta kennolevystä. Kappaleeseen voit leikata sitten melko pieni aukkoja sekä 45 asteen urat taittoa varten. Lopuksi viiltävällä veitsellä leikkaat työn irti.

Toinen hyvä veitsiyhdistelmä voi olla pahvin leikkaamiseen sopiva viiltävä veitsi ja nuuttauspyörä, jota on saatavana nuuttauksia varten 4 erilaista. Teet kätevästi vaikka pahvilaatikot tuotteillesi.

Summa F myös teollisuuden tarpeisiin


Myös teollisuudessa on monenlaista Summa F tasoleikkurille sopivaa leikattavaa. Esimerkiksi erilaiset matot (kumi- harja-, ja nukkapintaiset) voidaan leikata viiltämällä tai EOT/POT veitsellä. Myös monet kalvot ja eristeet sopivat leikattaviksi Summalla.

Melko huokoisetkin materiaalit, ainakin jos materiaalin pohjassa on hivenenkään kitkaa, pysyvät Summa F imupöydässä kiinni. Tällöin tulee käyttää EOT veitsessä olevaa jousitettua paininjalkaa, joka puristaa leikattavan materiaalin vasten pöytää.

Helposti veitsityöstämisestä jyrsintään


Entäpä jos veitsi ei pysty leikkaamaan haluamaasi materiaalia? Silloin voit valita työkaluksi tehokkaan 1 Kw Summa jyrsinmoduulin. Jyrsimeen saat max. 8mm varrella olevat jyrsinterät. Niillä voit jyrsiä erilaiset komposiittilevyt, kovat muovit, puuta, ja jopa 1mm paksua alumiinia. Alumiinia jyrsittäessä on käytettävä niin sanottuja DLC -teriä, joiden erittäin kova, timantinkaltaisien pinnoitteen ansiosta alumiinia voidaan jyrsiä ilman leikkuunestettä. Voit kysyä lisää DLC teristä Seri-Decon myynnistä.


Jyrsimellä toteutat pienetkin yksityiskohdat.  Pienin jyrsimeen kiinnitettävä terä on varreltaan 3mm. Seri-Decon Belin-jyrsinteristä löytyy löytyy 2mm jyrsinterä 3mm varrella.

Huomaa, että jyrsin vie Summasta 2 työkalupaikkaa. Silti voit vielä samanaikaisesti käyttää jyrsintä ja yhtä veistä. Esimerkiksi tee reikiä jyrsimellä, ja leikkaa irti veitsellä!
Summan jyrsinmoduuliin kuuluva, tehokas integroitu purunpoistosarja, poistaa jyrsittäessä syntyvän lastun. Lopuksi voit laittaa Summa F tasoleikkurin imuroimaan vaikka koko pöydän, jos niin haluat. Sopii muuten vaikka tuotantotilan mattojen imurointiin, kun laitat maton Summan pöydälle!


Kimmo Viljakainen

Kimmo Viljakaisella on vahva kokemus leikkuri- ja CNC -jyrsinratkaisuista. Kimmo toimii osana Seri-Decon tekniikkatiimiä. Hän on erikoistunut leikkuri- ja CNC -jyrsimien kokonaisratkaisujen myyntiin. Lisäksi hän toimii Summa- leikkureiden ja MultiCamm-jyrsimien teknisessä tuessa. 
kimmo.viljakainen@seri-deco.fi 

Seri-Deco on vuonna 1977 perustettu kuvallisen viestinnän laitteiden, materiaalien ja tarvikkeiden maahantuoja. Tarjoamme ratkaisuja digitointiin, kuvan tai merkkauksen tuotantoon erilaisille pinnoille sekä tuotteiden viimeistelyyn ja esillepanoon. Palveluksessamme työskentelevät 42 ammattilaista varmistavat sujuvan logistiikan lisäksi ammattitaitoisen asiakaspalvelun sekä toimivat tuki‐ ja huoltopalvelut. Seri-Decon pääkonttori ja Suomen varastot sijaitsevat Tuusulassa. Tytäryhtiö toimii Vilnassa, Liettuassa.