torstai 1. syyskuuta 2016

Tulostettavissa kankaissa merkittäviäkin laatueroja

Kirjoittajat: Miia Mustonen, Seri-Deco Oy ja Magdalena Hetmanska, Junkers & Müllers GmbHTulostettavia, yksilöllisiä kankaita käytetään yhä enemmän sisustamisessa, toimitilojen uudistamisessa, sisä- ja ulkomainonnassa sekä tapahtumissa. Kankaat ovat ekologinen ratkaisu, joka tuo tulosteeseen elävyyttä ja tilaan pehmeämpää tunnelmaa. Erikoistulostekankailla voidaan lisäksi vaikuttaa tilan akustiikkahaasteisiin.

Markkinoilla on saatavilla hyvin erilaisia tulostuskankaita - täysin luonnon puuvillasta ja polyesterista valmistettuja tai erilaisista sekoitekankaita. Tuotteiden kuderakenne, paksuus ja ominaisuudet vaihtelevat sekä tulostettavuudessa, käsiteltävyydessä ja kestävyydessä on eroja. Kun olet valitsemassa projektiisi sopivaa tuotetta, huomioi mm. seuraavat seikat kangasvaihtoehdoissa.

Tekstiilin kudontamenetelmällä on väliä. Woven kudottu kangas on vakaa ja pysyy hyvin suorassa, joten siitä toteutetaankin usein roikkoja ja verhoja. Päällystettyjen woven (kuten Mediatex) kankaiden reunat eivät purkaudu kylmäleikatessa - toisin kuin päällystämättömien tekstiilien reunat.

Warp knitted kankaat ovat puolestaan woven tekstiilejä joustavampia ja niiden reunat pysyvät helpommin siistinä.Warp kankaita käytetäänkin usein kehyksissä ja erilaisissa displaytelineissä.

Tulostuskankaiden suuret erot repeytymiskestävyydessä johtuvat juuri tekstiilin rakenteesta ja tulostusmateriaalin valmistustavasta.


JM Textiles laatutestaus: Mediatex kankaissa erittäin korkea repeytymiskestävyys

Tarkasta aina kankaan soveltuvuus eri väritekniikoille. Materiaalivalmistaja ja jälleenmyyjä ilmoittavat aina tuotteelle sopivat väritekniikat esim. liuotinpohjaiset tulostimet / vesipohjaiset + HP Latex tulostimet / UV-väritekniikka / sublimaatiotuotanto. Materiaali on kuitenkin testattava aina tulostinkohtaisesti ennen varsinaista tuotantoa.  

Kankaan soveltuvuus käyttökohteeseen: Tarkasta suositellaanko kangasta pelkästään sisätilasovelluksiin vai sopiiko se myös ulkokäyttöön. Tietysti myös tulostin ja sen käyttämä väri vaikuttavat oleellisesti UV-kestävyyteen ja sääolosuhteiden vaihtumiseen.


Mediatex tulostuskankaista julkisivupintojen uudistus


Sisätiloissa käytettävissä kankaissa voi myös olla vettä ja likaa hylkivä pinta, joka tuotetaan kankaaseen erikoispinnoitteen avulla. Näin asennettaessa tai käytössä ilmaantuneet likatahrat saadaan pyyhittyä helposti pois ja tuloste pysyy pitkään siistinä. Käsitelty kangas ei myöskään muuta muotoaan sisätilojen kosteus-ja lämpötilavaihteluissa.

Vettä hylkimätön kangas
Vettä hylkivä Mediatex kangas


Myös tulosteen jälkikäsittely määrittelee kankaan valintaa. Materiaalin teknisistä korteista selviää voidaanko tuote esimerkiksi kylmä-tai kuumaleikata.

Sisätilasovelluksia suunniteltaessa on hyvä tarkastaa aina kohteen paloturvallisuusvaatimukset. Euroopassa tulostusmateriaalit testataan joko M1- tai B1-standarditestin mukaisesti.

Yhä useampi kangasvalmistaja on nykyisin testannut omat tuotteensa myös OEKO-TEX standardien mukaan. Sertifioinnin saaneet materiaalit eivät siis sisällä ihmisen iholle tai ympäristölle haitallisia kemikaaleja ja ainesosia.

Ratkaisevaa kankaan valinnassa on myös tuotteelta vaadittavat ominaisuudet. Tuleeko kankaan läpäistä valoa vai estää se kokonaan (blockout). Kankaat myös diffusoivat valoa eri tavoin, jolloin pintaan kohdistettu valo leviää tasaisesti kankaalla. Tulosteen kuvan ja viestin tehoon voidaan vaikuttaa lisäksi valitsemalla kangas tietyllä pintastruktuurilla, hohteella tai kirkkaan valkoisena jne.


Mikäli tarvitset laadukasta joustavaa kangasta displaytelineisiin, vaihtoehtoja löytyy sublimaatiotuotannon lisäksi muillekin väritekniikoille. Mediatex tulostuskankaissa on korkea repeytymiskestävyys sekä niiden pinta on likaa ja vettä hylkivä. Näin ollen tuoteperheen joustavia kankaita voidaan käyttää kustannustehokkaasti eli useita kertoja uudelleen niin valokaapeissa kuin displaytelineissä.
 
Kankaita löytyy myös liimataustalla (pysyvä tai irrotettava), jolloin tuotetta voidaan käyttää sisustamisessa tai kaupallisessa merkityksessä helposti tapetin tavoin.

Rypistynyt+rikkoutunut kangasrakenne 'white cracking'
Rypistynyt kangas, ei rikkoutunut


Kankaan rypistymis- ja palautumiskyvyissä löytyy merkittäviä eroa. Rypistellessäsi eri kangasvaihtoehtoja huomaat eron. Toiset tuotteet suoristuvat välittömästi ja toiset hieman hitaammin. Jotkut kankaat jopa jättävät pysyviä rypistysjälkiä pintaansa (white cracking), eivätkä näin ollen enää suoristu kokonaan. Kangas rypistyy helposti jälkikäsittelyvaiheessa (ompelu, köysikujat, kehysten kiinnitys jne) varovaisestakin käsittelystä huolimatta. Näin ollen tämä ominaisuus voi olla joskus hyvinkin ratkaiseva seikka miltä lopputulos näyttää. 

Kankaiden tulostuslaatuun (värikirkkaus, läpivaluminen) vaikuttavat mm. miten tuote on valmistettu (tuotantotapa ja erilaiset pinnoitteet). Toisaalta itse tulostin, tulostuspäiden kunto ja tulostusprofiilit sekä materiaalin säilytys- ja käsittelytavat ovat oleellisia seikkoja laadukkaan tulostusjäljen saamiseksi. Materiaalirullaa ladattaessa laitteeseen on myös hyvä tarkastaa tuotteen oikea tulostuspuoli. 


Tarvitsetko apua sopivan tulostusmateriaalin valinnassa?
Ota yhteyttä Seri-Decon asiakaspalveluun puh. 010 841 8080. 


Junkers & Müller


JM Textilesin Mediatex® tulostuskankaat on kehitetty graafisen teollisuuden digitaalisen tuotannon tarpeisiin yhteistyössä alan tekijöiden kanssa. Tuotteiden kehittämisessä ja valmistuksessa punaisina lankoina ovat olleet esteettisyys, toiminnallisuus, laadukkuus ja kestävä kehitys. Lisäksi kaikki Saksassa valmistettavat tulostinkankaat ovat REACH asetusten ja Oekotex® 100 IV standardin mukaisia.
JM Textilesin Mediatex® sisustustuskangasvalikoimasta lyhyesti:
 • Palosuojattuja
 • Öko-Tex standardin mukaisia
 • PVC-vapaita
 • Valikoima vesipohjaisille ja HP Latex -tulostimille sekä liuotiin-, ekoliuotin- ja UV-väritekniikoille sekä sublimaatiotuotantoon
 • Upea väritoisto vähäisellä värimäärällä
 • Loistavan tulostuslaadun takaa tuotteen monikerroksinen polymeeripinnoite
 • Rypistyessään kankaaseen ei jää valkoisia rypistysjälkiä
 • Kuuma tai kylmäleikattavissa ilman reunojen rispaantumista 
 • Kankaat pysyvät suorina, ei käyristy
 • Vedenkestäviä ja vettä hylkiviä kankaita
 • Likaa hylkiviä
 • Oikean tekstiilin tuntu
 • Erinomainen repeytymiskestävyys
 • Helposti käsiteltäviäMagdalena Hetmanska
Export Sales Manager
Junkers & Müllers GmbH


Haluatko lisätietoa JM Textilesin Mediatex® kankaista? 
Ota yhteyttä Seri-Decon asiakaspalveluun puh. 010 841 8080.


Miia Mustonen
Markkinointiviestintäpäällikkö
Seri-Deco Oy

Seri-Deco on vuonna 1977 perustettu kuvallisen viestinnän laitteiden, materiaalien ja tarvikkeiden maahantuoja. Tarjoamme ratkaisuja digitointiin, kuvan tai merkkauksen tuotantoon erilaisille pinnoille sekä tuotteiden viimeistelyyn ja esillepanoon Suomen ja Viron markkinoille. Palveluksessamme työskentelevät 42 ammattilaista varmistavat sujuvan logistiikan lisäksi ammattitaitoisen asiakaspalvelun sekä toimivat tuki‐ ja huoltopalvelut. Seri-Decon pääkonttori ja varastot sijaitsevat Tuusulassa. Tytäryhtiö toimii Vilnassa, Liettuassa.
www.seri-deco.fi  /   www.seri-deco.ee  /   www.seri-deco.lt