torstai 1. maaliskuuta 2018

Olipa kerran liuotinvärit ja Seiko…

Kirjoittaja: Jari Tiihonen, OKI Europe

Olin hyvin hämilläni - siis enemmän kuin normaalisti olen. OKI oli juuri ostanut Seikon suurkuvaliiketoiminnan. Tästä en ollut hämilläni vaan vallan iloinen. Mutta mitä me olimmekaan ostaneet? ”Liuotinvärit vaativat koneellisen ilmanvaihdon… sisältävät vaarallisia ainesosia…”

Täytyy myöntää, että pieni googlailu asian tiimoilta sai niskavillani nousemaan pystyyn! Näin reilut pari vuotta, ja lukuisia koulutuksia & kokemusta myöhemmin, en ole enää kovinkaan hämilläni. Ainakaan eco-liukkareista.

Vanhat perinteiset liuotinvärilaitteet tosiaan olivat melko hasardeja, sillä niissä tuli huomioida työturvallisuusasiat, kuten työtilan riittävä ilmanvaihto. Tähän sopinee vanha sanonta ”sitä tikulla silmään joka vanhoja muistaa!” Olihan Applekin vielä ennen 2000 –luvun iMaceja ”se graafikoiden käyttämä outo vekotin”.
Mustekoulussa opin kuinka Seikon insinöörit olivat käyttäneet 2-3 vuotta luodakseen ulkokestoltaan liuotinvärejä vastaavan ekologisemman SX-musteen. Tämä muste onkin koko nykyisen ColorPainter mallisarjan sydämenä tarjoten ainutlaatuisen ulkokeston yhdistettynä GreenGuard GOLD –sisäilmasertifikaattiin. SX-musteen erikoisuutena on sen yllättävä löytyminen Pohjoismaisen Joutsenmerkin (Nordic Ecolabel) listalta. Tämän pitäisi viimeistään karistaa pinttyneet käsitykset nykyisten eco-liuotinvärien koostumuksista.

Mihin ihmeeseen tarvitsemme yhä liuotinmusteita, kun on olemassa kaikenmoisia uudempiakin litkuja letkuihin laitettaviksi? Millä muulla tökötillä saamme 3-8 vuoden ulkokeston (UV) jopa ilman laminointia? Yksi teknologia kun vaan ei toimi joka paikkaan. Emmehän me peltojakaan kylvä henkilöautolla, vaan traktorilla! Ehkei sentään pellolle sännätä mutta esimerkiksi autoteippaukset ovat loisto esimerkki. Siinä vaaditaan median lisäksi melkoisen paljon myös musteen ominaisuuksilta. Oikeastaan kaikki hankalat olosuhteet saavat eco-inkit tuntemaan olonsa suorastaan rantalomaksi.

Lyhyt kiteytys olkoon, että jokaisella mustetyypillä on oma käyttötarkoituksensa. Yksinään mikään teknologia ei tee autuaaksi, vaan työkalut on valittava aina käyttökohteen mukaan. Mikäli harrastuksena ei ole laitteiden keräily nurkkiin, kannattaa ennen hankintaa miettiä tarkasti minkä tyyppisiä töitä tehdään nyt ja mille luodaan kysyntää lähivuosina.

Eikös sitä sanota, että pitäisi satsata uuteen tekniikkaan ja olla rohkea pioneeri? Ehdottomasti, mutta ota maistiainen ennen koko limppua. Tietyssä perusasioissa pidättäydy ruisleivässä, se pitää vatsan käynnissä. Laita perusbisneksen rinnalle uutta kohoamaan.

Toimikoon taikina teknologiana, hiiva uusina ajatuksina ja sinä itse leipurina, 
joka näiden avulla maukkaan rieskan vaivaa!

Lisätietoa 

Jari Tiihonen
Business Development Manager
OKI Europe