tiistai 19. marraskuuta 2013

Ajankohtaista: tuotannollisten ohjelmistojen päivitykset!!!


Kirjoittaja: Juha Tarvainen /Seri-Deco Oy 


Flexi ja tyypillisesti RIP-ohjelmat, joilla ohjataan suurkuvalaitteita, ovat kohdanneet uudenlaisen aikakauden. Perinteisistä ohjelmistopäivityksistä siirrytään palvelukokonaisuuksiin. Lisäksi Windows XP-pohjaisten työasemien päivitystakaraja 8.4.2014 lähestyy. Nyt onkin korkea aika tarkastaa tilanne ja päivittää tekniikka ajanmukaisiin versioihin!

 
Perinteiset ohjelmistopäivitykset ovat käymässä yhä harvinaisemmiksi. Niitä on enimmäkseen vain ns. ilmaisissa laitteen mukana tulevissa RIP-ohjelmissa tai käyttöjärjestämäkohtaisissa ajureissa sekä muissa ohjausohjelmissa. Näitä ilmaisia ohjausohjelmia käytetään jonkin verran esim. tarran leikkaamisessa, lasermerkinnässä, jyrsinnässä tai brodeerauskoneissa.

Ohjelmistovalmistajat ovat siirtyneet käyttämään joko pakollista tai vapaaehtoista ylläpitosopimusta, tilausta ja muita vastaavia palveluja. Näissä palvelukokonaisuuksissa perinteisesti päivitykseksi mielletty tuote on siis vain yksi osa kokonaisuudesta. Tänä päivänä olisi ehkä oikeampaa puhua käytännöistä tai palvelukokonaisuudesta, jonka sisältönä voi olla esim. päivitysoikeudet tulevalle 12 kk jaksolle ja viiveetön pääsy tekniseen tukeen oman USB-kopiosuojan tai eLisenssin perusteella sekä ilmaiset ajurien vaihdot tuotantojonoihin.

Käyttäjät päivittävät ohjelmia usein vain pakon edessä. Saatetaan huomata esimerkiksi, ettei vanhaa versiota yllättäen voikaan asentaa uuteen Windows 7 Pro 64-bit –työasemaan. Tai mikäli voi asentaa, ohjelmaversion toiminta voi olla oikukas ja yksittäiset toiminnot eivät toimi lainkaan.

Toisille tulostajille pakkotilanne ilmenee itse asiakaspalvelutilanteessa. Asiakkaiden lähettämät PDF-tiedostot eivät yksinkertaisesti enää avaudu RIP-ohjelmassa ilman aikaa vievää temppuilua muiden ohjelmien kanssa. Vaikka tiedosto saadaan lopulta avattua, tulee eteen myös muita ongelmia kuten aineiston värien, fonttien tai tehosteiden vioittumista. Pahimmillaan tiedostoa joudutaan rakentelemaan, muuttamaan tai korjailemaan tuotantotalossa pitkänkin aikaa, mikä on sekä taloudellisesti kannattamatonta ja tehotonta toimintaa. 


APPE-RIP vai perinteinen PS-RIP?


PDF-tiedostojen avaaminen RIP-ohjelmissa on muuttunut Adoben APPE-lisenssin myötä. Tässä on tapahtumassa selvä kahtia jakautuminen. 

Monissa perinteisissä RIPeissä oleva Global Graphicsin JAWS PS-tulkki riittänee vielä niille, jotka tekevät tulostustiedostot itse asiakkaiden puolesta käyttäen muita kuin Adoben ohjelmia esimerkiksi CorelDRAW-ohjelmaa.

APPE-RIPpien keulakuvat kuten Caldera, EFI ja ONYX Thrive [ONYXTHRIVE] ovat kuitenkin yleistyneet huomattavassa määrin. Tuotannon laajuuden mukaan skaalautuvat RIP-ohjelmat (kuten [ONYXTHRIVE] tai Caldera) tukevat luonnostaan laskennan hajauttamista useammalle PC:lle, kun tuotannon tarpeet kasvavat. 

APPE-RIPpien tyypillisin etu on uusimmilla Adobe CS-ohjelmistoilla tehtyjen PDF-tiedostojen tulostuminen aiempaa luotettavammin. Tämä tulee esille mm. pehmeissä varjoissa eli laajemmin ajateltuna läpinäkyvissä elementeissä. APPE-RIPeissä oikeanlainen tulostuminen toimii paremmin myös efektien osalta. Esimerkiksi hankalat Gradient Mesh-elementit ovat olleet vaativampia RIPille kuin perinteiset liukutyöt. 

Calderan GrandRIP+ sisältää versiosta 9 alkaen APPE-lisenssin (Adobe PDF Print Engine). APPE auttaa myös jonkin verran itse RIP-prosessin tehokkuudessa. Sama toiminnallisuus on myös ONYXin Thrive-tuotteissa. Caldera käsittelee uusimpia PDF-tiedostoja mahdollisimman johdonmukaisesti samoin kuin [ONYXTHRIVE], joka sisältää lisäksi Adobe Normalizerin. Adobe Normalizer kääntää automaattisesti EPS- ja PS-tiedostot PDF-formaattiin, jotta APPE voi käsitellä niitä samalla tavalla kuin PDF-tiedostoja. Tämän toiminnan pohjana on Adobe Distiller. 

Tavallista Adobe Distilleriä voikin hyödyntää Calderan sekä muiden RIP-ohjelmien edellä, mikäli tuotannossa on vielä tarvetta käsitellä EPS- tai PS-tiedostoja. Näitä formaatteja käytetään kylläkin tulostustuotannossa yhä harvemmilla. EPS-tiedostoja hyödynnetään kuitenkin yhä tarraleikkuutöissä.
Tässä blogissa käsiteltävä aihe päivityksistä koskee APPE-RIPpejä myös tuon Adoben lisenssin osalta. Jatkossa on hyvä muistaa, että RIP-ohjelman lisäksi myös APPE-lisenssi tulee pitää ajan tasalla. 


Huom. Monissa suurkuva-RIPeissä on vielä APPE v2.6-versio ja Adobe on ennättänyt
julkaisemaan jo APPE v3-version!



Windows XP-tuen loppuminen vaikuttaa tuotantoosi


Vielä kokonaan toinen asia on tuotannollisten ohjelmien pitäminen ajan tasalla käyttöjärjestelmien kannalta. 

Nyt kun vuoden 2014 kevät on entistä lähempänä, kannattaa miettiä entistä vakavammin Windows XP-pohjaisista tuotannon työasemien muuntamista joko Windows 7 Pro tai Windows 8.1 Pro -aikakauteen. 

 Suojaa koneesi viruksilta ja kaappaavilta haittaohjelmilta!


Mainsteam -tukijakso XP:lle on päättynyt jo 14.4.2009 ja loputkin XP-tuesta päättyy 8.4.2014. Tämä tarkoittaa, että kevään 2014 jälkeen XP-työasemia ei voida enää millään keinolla suojata "haitallisilta viruksilta, vakoiluohjelmilta tai muilta henkilökohtaisia tietoja kaappaavilta haittaohjelmilta.

Vastaavaa tapahtui aiemmin Mac OS-käyttöjärjestelmän suhteen, kun OSX 10.5 -työasemat alkoivat ilmoitella, ettei työaseman selain ole enää turvassa hyökkäyksiltä eikä sitä enää tueta ko. käyttöjärjestelmäversiossa.
Onpa Windows XP-pohjaisessa työasemassa käytössä mikä tahansa tuotantoon liittyvä ohjelma (esim. tarranleikkaus, brodeeraus, lasermerkintä, jyrsintä tai RIP-ohjelmalla ohjattava tulostus), käytännössä Windowsin ja siihen liittyvien tuotanto-ohjelmien päivitys kannattaa tehdä jo vuoden 2013 puolella.


Aika päivittää kaikki ajan tasalle


Blogin alussa viitattiinkin siihen, että jostain syystä päivitys saattaa usein unohtua ja tulla sitten pakollisena ja yllättävänä asiana. Usein kuulee selityksen, että päivityksistä kertyy liian isoksi koettu kertakulu. 

Tuotannolliset ja suunnitteluun liittyvät ohjelmat pitäisi kuitenkin päivittää yhtä aikaa kuntoon ns. 'sukupolvi kerrallaan'. Palvelusopimusten yleistyessä myös hintaero näkyy selvästi. Mitä pidempi aika on edellisestä päivityksestä tai ylläpitosopimuksesta, sitä arvokkaammaksi päivityksestä tulee.

Alan tuotantotaloille kertyy isoja paineita ja vaatimuksia markkinoilta. On oltava innovatiivinen ja kokonaisvaltainen kumppani. On pärjättävä nopeissa toimitusajoissa ja kovassa hinta-laatukisassa. Lisäksi on oltava yhteensopiva asiakkaan käyttämien suunnitteluohjelmien kanssa. Nykyisellä vaatimustasolla kannattaakin miettiä miten voisi minimoida omat riskit.

Jos käytössä oleva RIP-versio on suunniteltu Win XP:n aikakaudella ja WinXP:lle, se ei  automaattisesti toimi tulevan Windows-version kanssa. Sama asia pitää paikkansa myös perinteisissä suunnitteluohjelmissa. Jos Win 7 -työasemaan asennetaan CorelDRAW X5 tai X6, valmistaja on ainakin luvannut niille Win 7-yhteensopivuuden. Adoben ohjelmista CS5 on vanhin Win 7:lle suunnattu versio. 

Eli mikäli käytät Win 7-työasemassa CorelDRAW v12 tai X3 -versioita (tai Illustrator CS2 tai CS3-versioita), tuotannon vakaus voi kärsiä hetkellä millä hyvänsä ja aiheuttaa suuriakin ongelmia tuotannon toimitusajoissa. 

Juuri kukaan ei odota, että CorelDRAW X5 (v15) -muotoon tallennettu tiedosto voisi avautua CorelDRAW v12 -ohjelmassa sukupolvien välisen kuilun takia. Jotkut käyttäjistä saattavat virheellisesti olettaa, että vanha Win XP-ajan RIP tai FlexiSign -tuotannollinen suunnitteluohjelma [FLEXIEXP] asentuisi tai siirtyisi uuteen Win 7 -työasemaan ilman sen kummempia riskejä. Mutta kuten aiemmin todettiin, näin helpolla asiat eivät valitettavasti hoidu.


Tilannekartoitus ja muutosten suunnittelu


Suosittelen siis toimimaan ajoissa, sillä sekä käyttöjärjestelmien että tuotannollisten ohjelmien tilaaminen ja asentaminen (paikan päällä tai etänä) vie oman aikansa.

Ensin kannattaa aloittaa sisäisen tilanteen selvittäminen. Tarvittaessa ota yhteyttä hankittujen ohjelmien maahantuojiin tai jälleenmyyjiin lisätietojen saamiseksi.

Seri-Deco on valmistautunut näiden erilaisten murrosten tapahtumiseen jo pitkän aikaa. Autamme kartoittamaan yrityksesi tilanteen ja valitsemaan toimintasi kannalta sopivimmat vaihtoehdot. 


Tuen takaraja 8.4.2014 lähestyy - oletko jo varautunut? 



Lähteet


Windows XP-tuki päättyy. Selkeä yhteenveto Microsoftin sivuilla: http://www.microsoft.com/fi-fi/windows/business/retiring-xp.aspx
(tai ONYX ADVANTAGE sivun ”www.onyxgfx.com” Products -valikosta )

(tai hakuehdolla ”thinksai flexi support ”)

(tai hakuehdolla ”wasatch service policies”)

http://www.adobe.com/products/pdfprintengine.html
(tai hakuehdolla ”adobe appe”)

(tai hakuehdolla "jaws global graphics")

(tai hakuehdolla "tietoviikko xp hukattu")

(tai hakuehdolla "windows xp tuen päättyminen")


Lisätietoa



Ota yhteyttä Seri-Decoon. Kartoitamme yrityksesi tarpeet ja autamme löytämään sopivan ohjelmistoratkaisun. Lisäksi koulutamme sinut ja koko tuotantotiimisi ohjelmistojen optimaaliseen käyttöön.






Juha Tarvainen
Seri-Deco Oy




Juha Tarvainen on tekninen asiantuntija Seri-Decolla. Juhalla on yli 20 vuoden kokemus kouluttamisesta ja yli 15 vuoden kokemus suurkuvaympäristöistä. Hän on erikoistunut tuotannolliseen työnkulkuun ja värihallintaan. Lisätietoa: juha.tarvainen@seri-deco.fi 



Seri-Deco on vuonna 1977 perustettu kuvallisen viestinnän laitteiden, materiaalien ja tarvikkeiden maahantuoja. Tarjoamme ratkaisuja digitointiin, kuvan tai merkkauksen tuotantoon erilaisille pinnoille sekä tuotteiden viimeistelyyn ja esillepanoon. Palveluksessamme työskentelevät 42 ammattilaista varmistavat sujuvan logistiikan lisäksi ammattitaitoisen asiakaspalvelun sekä toimivat tuki‐ ja huoltopalvelut. Seri-Decon pääkonttori ja Suomen varastot sijaitsevat Tuusulassa. Tytäryhtiö toimii Vilnassa, Liettuassa.



perjantai 27. syyskuuta 2013

Miksi Seri-Deco bloggaa?

Kirjoittaja: Jussi Heinämäki/Seri-Deco Oy



En itse ole aktiivinen sosiaalisen median käyttäjä, mutta siitä huolimatta sosiaalinen media merkityksen lisääntymistä ei ole voinut olla huomaamatta. Some saa isoja ihmisjoukkoja mukaan erilaisiin hulluihin tempauksiin ja ilmiöitä syntyy ja kuolee (vai mitä mieltä olette tästä? 16-vuotiaalla pojalla yli 80 000 fanityttöä). Poliitikko ilman facebook-tiliä alkaa olla entinen poliitikko ja ulkomaankauppaministerin Twitter tykityksen tempo on suorastaan henkeäsalpaavaa. Edellä mainittujen lisäksi myös kaupalliset toimijat ovat löytäneet sosiaalisen median ja sitä hyödynnetään useissa tapauksissa ihailtavan hienosti.

Facebookit, twitterit, linkedinit ja instagrammit ovat tunnetuimmat ja tuoreimmat palvelut sosiaalisen median saralla, mutta kyllä vanhempikin pärjää. Tätä kirjoitusta varten googlasin tietoja blogeista ja selvisi, että keksintönä se on edellisiä huomattavasti vanhempi ja että niiden historia alkaa 1990 –luvun alkupuolelta (Wikikirjasto - viisautta blogin käyttöön). Nykyisin tämä vanha keksintö Internetin alkuajoilta on saanut uuden viitekehyksen sosiaalisesta mediasta ja on edelleen elinvoimainen tekniikka viestintään.

Seri-Deco somessa

 

Omassa sosiaalisen median strategiassa olemme valinneet käytettäväksemme kaksi työkalua, Twitterin ja blogin. Näille valinnoille on perusteensa. Twitter sopii mielestämme parhaiten nopeaan uutisten välitykseen (seuraa meitä Twitterissä!). Blogi taas tarjoaa mahdollisuuden keskustella hieman hitaammalla tempolla, jolloin kirjoitukset ovat mietitympiä ja niiden kirjoittamiseen on käytetty enemmän aikaa ja vaivaa.

Tämä mahdollisuus miellyttää minua, sillä laatu korvaa kirjoituksissa määrän. Vähemmän, mutta parempaa sisältöä siis!  Suosituimman some-palvelun Facebookin hylkäsimme, koska koimme sen soveltuvan paremmin kuluttajamarkkinoille ja ei-ammatilliseen viestintään.

Niin ja sitten takaisin alkuperäiseen kysymykseen: Miksi Seri-Deco bloggaa? Lyhyesti vastaten: Koska loistava asiakaskohtaaminen ja hyvä bisnes ovat tavoitteitamme. Ja nykyisessä ja erityisesti tulevassa maailmassa tämä edellyttää erilaisten kanavien, myös sosiaalisen median, hyödyntämistä.

Tässä blogissa ääneen pääsevät siis seridecolaiset, jotka kaikki ovat oman alansa huippuasiantuntijoita. Lukemalla blogia löydät itsellesi varmasti jotakin hyödyllistä, kenties myös jotain hauskaa ja ehkäpä aiheen, josta et ole samaa mieltä kirjoittajan kanssa. Toivon, että silloin intoudut kommentoimaan kirjoitusta, jolloin pääsemme asian ytimeen, vuorovaikutukseen!




Jussi Heinämäki
Toimitusjohtaja
Seri-Deco Oy







torstai 12. syyskuuta 2013

Työnkulku on kasvava trendi

Kirjoittaja: Juha Tarvainen/Seri-Deco Oy




Suurkuvatuotannossa värihallinta on jo vakiinnuttanut paikkansa laadun ja ennakoitavuuden varmistamisessa. Seuraavaksi on luonnollista ottaa mallia graafisesta teollisuudesta työnkulussa, suurkuvan ehdoilla.


Markkinoille on tullut viimeisen 2–3 vuoden aikana useita tällaisia työnkulkuratkaisuja, jotka voivat ehkäistä tarpeettomia kuluja, joita syntyy kun aikaa ja sitä kautta rahaa menetetään. Varovaisenkin arvion mukaan yli 50 % tuotantoon saapuvista tiedostoista sisältää virheitä tai puutteita vähintäänkin jälkikäsittelyn vaatimusten suhteen.

Ratkaisevaa on asiakkaille menevien tulostettujen neliömetrien määrä ja laatu eikä niinkään se kuinka kauan tai vähän RIPpaukseen ja tulostamiseen on käytetty aikaa. Nämä viime vuosina markkinoille tulleet nimenomaan suurkuvaympäristöön optimoidut tuotteet voivat olla joko edistyksellisiä RIP-ohjelmia tai varsinaisia työnkulkuohjelmistoja.

Tuotannon laajuuden mukaan skaalautuvia RIP-ohjelmia on mm. sellaisilla valmistajilla kuin ONYX tai Caldera. Näiden RIPpien tyypillisin etu on uusimmilla Adobe CS-ohjelmistoilla tehtyjen PDF-tiedostojen tulostuminen luotettavammin pehmeiden varjojen, läpinäkyvyyden ja muiden efektien osalta. Esim. Calderan GrandRIP+ sisältää versiosta 9 alkaen APPE-lisenssin (Adobe PDF Print Engine). APPE auttaa myös jonkin verran itse RIP-prosessin tehokkuudessa. Sama toiminnallisuus on myös ONYXin Thrive-tuotteissa. Caldera käsittelee uusimpia PDF-tiedostoja mahdollisimman johdonmukaisesti samoin kuin ONYX Thrive, joka sisältää lisäksi Adobe Normalizerin. Adobe Normalizer kääntää automaattisesti EPS- ja PS-tiedostot PDF-formaattiin, jotta APPE voi käsitellä niitä samalla tavalla kuin PDF-tiedostoja. Pohjana tässä on Adobe Distiller -tuotteen toiminnallisuus ja tavallista Distilleriä voikin hyödyntää Calderan sekä muiden RIP-ohjelmien edellä jos tuotannossa on vielä tarvetta käsitellä EPS- tai PS-tiedostoja.

Vielä erikseen voidaan mainita sellaiset ratkaisut, jotka menevät pidemmälle kuin erilliset RIP-ohjelmat ja erilliset värihallinta- tai työnkulkuratkaisut. Näitä ovat tähän mennessä olleet ainakin Four Pees PrintFactory, SAi PixelBlaster sekä GMG ProductionSuite, jotka ovat investointina aivan eri luokassa kuin varsinaiset RIP-ohjelmat, mutta niissä on huomioituna tuotannon kaikki kolme osa-aluetta: RIP-prosessit, omavarainen värihallinta (ja mahdollinen värisynkronointi eri laitemerkkien välillä) sekä työnkulkuun liittyvät asiat. Näitä työnkululle tyypillisiä asioita suurkuvatuotannossa ovat viime hetken korjaukset aineistoa vaurioittamatta tai jälkikäsittelyn vaatimat asiat kuten purjerengasmerkit tai vaativat epäsäännölliset paneloinnit.

FESPAn ja ESKOn kumppanuus i-cut Suiten merkeissä on ennennäkemätön kädenojennus tutustua rauhassa alan standardeihin perustuvaan työnkulkuun.

Varsinaisissa työnkulkuohjelmissa valikoima vaihtelee maksullisista lisäplugeista aina kokonaisiin tuotanto-järjestelmiin. Perinteinen PDF-editoinnin osaaja on Enfocus omalla PitStop-tuotteellaan, joka täytti äskettäin 15 vuotta (nykyisin X-Riten ja Pantone ohella Eskon omistama). PitStopin nykyinen versio on 11 ja se on versio, joka näyttäisi taipuvan parhaiten suurkuvatuotannon vaatimuksiin siksi, että siinä voi käyttää muuttuvia parametrejä. Jos pelkkä PDF-editointi ei riitä, niin Eskolla on Sign & Display - eli suoranaisemmin FESPAa koskettavalle - alalle suunnattu i-cut Suite, johon liiton jäsenet voivat tutustua rauhassa 1.8.2013 saakka. Tämä vie ohjelmistoihin tutustumiset ja koeasennukset aivan uudelle tasolle kun 30 pv kokeilun asemesta ratkaisun kokeilu voi kestää jopa 12 kk. Eskon ratkaisu rakentaa sillan, joka yhdistää - mahdollisesti eri paikoista hankitut - olemassa olevat eri merkkiset laitteet ja ohjelmistot. Ohjelmisto on vastikään palkittu suurkuva-alan ansioista (InterTech).

i-cut Suite sisältää kaksi RIP-, tasotulostin- ja tasoleikkuririippumatonta modulia. Ensiksi on i-cut Preflight-moduli, joka on toiminnaltaan helppokäyttöisempi kuin Adobe Acrobat Professional ja Enfocus PitStop -yhdistelmä. Se ei siis vaadi Acrobat-lisenssin omistamista ja on huomattavasti helpompi omaksua kuin PitStop. Lisäksi siinä on suurkuvatuotannossa tarvittavia työkaluja helposti saatavilla (muotoonleikkauslinjan luominen ja editointi suoraan PDF:n sisään). Jos on tottunut käyttämään PitStop-plugia aiemmin, niin siinä luodut parametrit voi siirtää sellaisenaan Preflightin käyttöön (PitStop Preflight Profiles jne.).

Toiseksi on i-cut Layout moduli, jolla voi tehdä asioita vektorigrafiikkaohjelmaa tai RIP-ohjelmaa helpommin tai jopa asioita, jotka ovat niissä mahdottomia. Yksi selkeä etu on ns. True Shape Nesting, jonka avulla voi sijoitella rullalle ja varsinkin levylle muotoonleikattavia epäsäännöllisen muotoisia töitä limittäin tiiviisti. RIP-ohjelmat eivät tähän pysty ja seurauksena voi olla huomattava materiaalihävikki tietynmuotoisissa töissä. Toinen etu on Graphics Preparation-modulin mahdollistama leikkauspolun tai bleedin muodostaminen sekä 2-puolisten levytulosteiden ja jäljelle jäävien levyn palojen hallinta. Yleisesti ottaen Layout-osio auttaa myös siinä, että RIP-ohjelmassa ei tarvita erikseen ostettavaa tasoleikkuritukea (joissakin RIP-ohjelmissa tätä tukea eri merkkisiin tasoleikkureihin ei ole edes olemassa tai se on rajoitettu). Layout osaa tuottaa kaksi erillistä PDF-tiedostoa ohjelmistoriippumattomasti sekä kaikille RIP-ohjelmille että suunnilleen kaikille tasoleikkuriasemille. Tuotannollinen tulostus-PDF sisältää grafiikan ja kameramerkit. Tuotannollinen leikkaus-PDF sisältää muotoonleikkauspolut (+nuuttauspolut tai muille mahdollisille työkaluille tarvittavat polut) ja kameramerkit.

i-cut Suiten kanssa yhteensopivia tuotteita: mm. Caldera, PosterPrint, ONYX ja Wasatch sekä Aristo, Zünd, MultiCam, Kongsberg, Trotec, Summa F ja Fotoba.

YhteensopivuusLayout-kokeilumahdollisuus ei automaattisesti koske Structural Design-modulia (3D), jolla voi tehdä pakkausalan standardien mukaisia paketteja ja myymälätelineitä. Jos tasoleikkurissa on nuuttausmahdollisuus ja haluaa kokeilla myös tätä ominaisuutta, niin FESPAn kautta voi tiedustella mahdollisuutta siihen. 3D-modulissa ei tarvita pakkausohjelmiston vaatimaa opiskelua, koska näiden pakettien teko on yhtä helppoa kuin jonkin RIP-ohjelman perustoiminnon käyttäminen. Layoutissa valitaan esim. jokin pakettityyppi Eskon 3D-kirjaston avulla ja syötetään pakettityypin leveys, korkeus ja syvyys. Paketti tallentuu standardiin pakettiformaattiin ja se voidaan sijoittaa välittömästi asetteluun sekä asetella grafiikka oikealle kohdalle pakettiin nähden. Jos on tarvetta laajemmalle toiminnallisuudelle, Eskolla on vahva valikoima pakkausalan tuotteita Adobe Illustrator -lisäplugeista aina varsinaisiin pakkaussuunniteluohjelmiin.

FESPA järjestää syksyn 2012 mittaan webinareja ja muuta aineistoa, jotta liiton jäsenet saisivat parhaan mahdollisen hyödyn i-cut Suiten kokeilujaksosta. Myös eri maissa olevat Eskon valtuuttamat kumppanit voivat tarvittaessa antaa asennus-, käytönopastus- tai asiantuntija-apua.

On esitetty arvioita sen puolesta, että jos menneinä vuosina vakiintunut värihallinta on ollut välttämätöntä alan kehitykselle, niin tulevien vuosien vahvistuva trendi on työnkulun merkitys alalla. Kyseessä on ala, jossa on lähes loputtomasti muuttuvia tekijöitä ja aikataulut usein niin tiukkoja, että tuotannon ei kannata odotella sitä, että varsinainen työn tilaaja korjaa viime hetkellä havaitut pienet virheet. Tulostajan ei myöskään kannata taistella loputtomasti erilaisten grafiikkaohjelmien tuonti- tai avaustoimintojen kanssa vain havaitakseen, että tiedosto avautuu vain osittain muotoonleikkauspolun lisäämistä varten. Tai että se ei avaudu ollenkaan ja sen vuoksi ”joudutaan” muuttamaan pinta-alaltaankin mahdollisesti suuri työ kuvankäsittely- eli bittikarttamuotoon, jotta tuotanto voi jatkua.

Jos otamme alana mallia graafisen teollisuuden kokeilemista ja jalostamista ratkaisuista sovitettuna suurkuvatuotannon tarpeisiin niin mitä sitä seuraa? Ei ole lainkaan kaukaa haettua, että sekä tuotanto tehostuu että asiakastyytyväisyys kasvaa. Samalla säästyy aikaa eli suoremmin sanottuna ei menetetä rahaa sellaiseen, joka on tänä päivänä vältettävissä pienelläkin perehtymisellä tai hankinnalla. Lisäksi, jos ratkaisusta riippumatta varmistaa, että sitä voi laajentaa menettämättä aiemmin tehtyä, niin tulevaisuuden kasvupolkukin helpottuu. Ja kuten aina tarina ei pääty tähän. Mikä mahdollisesti odottaa työnkulun saralla seuraavan kulman takana?

Suurkuvatuotannon työnkulun osittaiseen automatisointiin on jo julkaistu parikin tuotetta, jotka helpottavat elämää niillä tulostajilla, jotka vastaanottavat ja käsittelevät kymmeniä tai satoja PDF-tiedostoja viikoittain. Työnkulku ei tietenkään voi poistaa kaikkia virheitä, joita tuotannon piirissä saatetaan havaita - tai ratkaista kaikkia mahdollisia jälkikäsittelyn vaatimia asioita, mutta kysymys onkin siitä, että ajan menetys minimoidaan niin pieneksi kuin mahdollista. Säästettyä aikaa puolestaan voi käyttää haluamallaan tavalla: jotkut vapauttavat tulostusoperaattorinsa tuottavampiin töihin, toiset uusien laadukkaiden tuotteiden tai palvelujen kehittämiseen nykyisten rinnalle.

Kirjoittaja: Juha Tarvainen

Juha Tarvainen on tekninen asiantuntija Seri-Decolla. Juhalla on yli 20 vuoden kokemus kouluttamisesta ja noin 15 vuoden kokemus suurkuvaympäristöistä. Hän on erikoistunut tuotannolliseen työnkulkuun ja värihallintaan. Lisätietoa: juha.tarvainen@seri-deco.fi


Lähteet


  • www.fespa.com/news/press-releases/esko-renew-relationship-as-fespas-global-software-and-finishing-partner.html(tai hakuehdolla ”FESPA ESKO finishing”)
  • http://www.esko.com/en/company/press-and-news/news-overview/2012/intertech2012(tai hakuehdolla ”InterTech i-cut”)
  • www.adobe.com/products/pdfprintengine/overview.html (tai hakuehdolla ”Adobe APPE”)




Seri-Deco on vuonna 1977 perustettu kuvallisen viestinnän laitteiden, materiaalien ja tarvikkeiden maahantuoja. Tarjoamme ratkaisuja digitointiin, kuvan tai merkkauksen tuotantoon erilaisille pinnoille sekä tuotteiden viimeistelyyn ja esillepanoon. Palveluksessamme työskentelevät 42 ammattilaista varmistavat sujuvan logistiikan lisäksi ammattitaitoisen asiakaspalvelun sekä toimivat tuki‐ ja huoltopalvelut. Seri-Decon pääkonttori ja Suomen varastot sijaitsevat Tuusulassa. Tytäryhtiö toimii Vilnassa, Liettuassa.