torstai 12. syyskuuta 2013

Työnkulku on kasvava trendi

Kirjoittaja: Juha Tarvainen/Seri-Deco Oy
Suurkuvatuotannossa värihallinta on jo vakiinnuttanut paikkansa laadun ja ennakoitavuuden varmistamisessa. Seuraavaksi on luonnollista ottaa mallia graafisesta teollisuudesta työnkulussa, suurkuvan ehdoilla.


Markkinoille on tullut viimeisen 2–3 vuoden aikana useita tällaisia työnkulkuratkaisuja, jotka voivat ehkäistä tarpeettomia kuluja, joita syntyy kun aikaa ja sitä kautta rahaa menetetään. Varovaisenkin arvion mukaan yli 50 % tuotantoon saapuvista tiedostoista sisältää virheitä tai puutteita vähintäänkin jälkikäsittelyn vaatimusten suhteen.

Ratkaisevaa on asiakkaille menevien tulostettujen neliömetrien määrä ja laatu eikä niinkään se kuinka kauan tai vähän RIPpaukseen ja tulostamiseen on käytetty aikaa. Nämä viime vuosina markkinoille tulleet nimenomaan suurkuvaympäristöön optimoidut tuotteet voivat olla joko edistyksellisiä RIP-ohjelmia tai varsinaisia työnkulkuohjelmistoja.

Tuotannon laajuuden mukaan skaalautuvia RIP-ohjelmia on mm. sellaisilla valmistajilla kuin ONYX tai Caldera. Näiden RIPpien tyypillisin etu on uusimmilla Adobe CS-ohjelmistoilla tehtyjen PDF-tiedostojen tulostuminen luotettavammin pehmeiden varjojen, läpinäkyvyyden ja muiden efektien osalta. Esim. Calderan GrandRIP+ sisältää versiosta 9 alkaen APPE-lisenssin (Adobe PDF Print Engine). APPE auttaa myös jonkin verran itse RIP-prosessin tehokkuudessa. Sama toiminnallisuus on myös ONYXin Thrive-tuotteissa. Caldera käsittelee uusimpia PDF-tiedostoja mahdollisimman johdonmukaisesti samoin kuin ONYX Thrive, joka sisältää lisäksi Adobe Normalizerin. Adobe Normalizer kääntää automaattisesti EPS- ja PS-tiedostot PDF-formaattiin, jotta APPE voi käsitellä niitä samalla tavalla kuin PDF-tiedostoja. Pohjana tässä on Adobe Distiller -tuotteen toiminnallisuus ja tavallista Distilleriä voikin hyödyntää Calderan sekä muiden RIP-ohjelmien edellä jos tuotannossa on vielä tarvetta käsitellä EPS- tai PS-tiedostoja.

Vielä erikseen voidaan mainita sellaiset ratkaisut, jotka menevät pidemmälle kuin erilliset RIP-ohjelmat ja erilliset värihallinta- tai työnkulkuratkaisut. Näitä ovat tähän mennessä olleet ainakin Four Pees PrintFactory, SAi PixelBlaster sekä GMG ProductionSuite, jotka ovat investointina aivan eri luokassa kuin varsinaiset RIP-ohjelmat, mutta niissä on huomioituna tuotannon kaikki kolme osa-aluetta: RIP-prosessit, omavarainen värihallinta (ja mahdollinen värisynkronointi eri laitemerkkien välillä) sekä työnkulkuun liittyvät asiat. Näitä työnkululle tyypillisiä asioita suurkuvatuotannossa ovat viime hetken korjaukset aineistoa vaurioittamatta tai jälkikäsittelyn vaatimat asiat kuten purjerengasmerkit tai vaativat epäsäännölliset paneloinnit.

FESPAn ja ESKOn kumppanuus i-cut Suiten merkeissä on ennennäkemätön kädenojennus tutustua rauhassa alan standardeihin perustuvaan työnkulkuun.

Varsinaisissa työnkulkuohjelmissa valikoima vaihtelee maksullisista lisäplugeista aina kokonaisiin tuotanto-järjestelmiin. Perinteinen PDF-editoinnin osaaja on Enfocus omalla PitStop-tuotteellaan, joka täytti äskettäin 15 vuotta (nykyisin X-Riten ja Pantone ohella Eskon omistama). PitStopin nykyinen versio on 11 ja se on versio, joka näyttäisi taipuvan parhaiten suurkuvatuotannon vaatimuksiin siksi, että siinä voi käyttää muuttuvia parametrejä. Jos pelkkä PDF-editointi ei riitä, niin Eskolla on Sign & Display - eli suoranaisemmin FESPAa koskettavalle - alalle suunnattu i-cut Suite, johon liiton jäsenet voivat tutustua rauhassa 1.8.2013 saakka. Tämä vie ohjelmistoihin tutustumiset ja koeasennukset aivan uudelle tasolle kun 30 pv kokeilun asemesta ratkaisun kokeilu voi kestää jopa 12 kk. Eskon ratkaisu rakentaa sillan, joka yhdistää - mahdollisesti eri paikoista hankitut - olemassa olevat eri merkkiset laitteet ja ohjelmistot. Ohjelmisto on vastikään palkittu suurkuva-alan ansioista (InterTech).

i-cut Suite sisältää kaksi RIP-, tasotulostin- ja tasoleikkuririippumatonta modulia. Ensiksi on i-cut Preflight-moduli, joka on toiminnaltaan helppokäyttöisempi kuin Adobe Acrobat Professional ja Enfocus PitStop -yhdistelmä. Se ei siis vaadi Acrobat-lisenssin omistamista ja on huomattavasti helpompi omaksua kuin PitStop. Lisäksi siinä on suurkuvatuotannossa tarvittavia työkaluja helposti saatavilla (muotoonleikkauslinjan luominen ja editointi suoraan PDF:n sisään). Jos on tottunut käyttämään PitStop-plugia aiemmin, niin siinä luodut parametrit voi siirtää sellaisenaan Preflightin käyttöön (PitStop Preflight Profiles jne.).

Toiseksi on i-cut Layout moduli, jolla voi tehdä asioita vektorigrafiikkaohjelmaa tai RIP-ohjelmaa helpommin tai jopa asioita, jotka ovat niissä mahdottomia. Yksi selkeä etu on ns. True Shape Nesting, jonka avulla voi sijoitella rullalle ja varsinkin levylle muotoonleikattavia epäsäännöllisen muotoisia töitä limittäin tiiviisti. RIP-ohjelmat eivät tähän pysty ja seurauksena voi olla huomattava materiaalihävikki tietynmuotoisissa töissä. Toinen etu on Graphics Preparation-modulin mahdollistama leikkauspolun tai bleedin muodostaminen sekä 2-puolisten levytulosteiden ja jäljelle jäävien levyn palojen hallinta. Yleisesti ottaen Layout-osio auttaa myös siinä, että RIP-ohjelmassa ei tarvita erikseen ostettavaa tasoleikkuritukea (joissakin RIP-ohjelmissa tätä tukea eri merkkisiin tasoleikkureihin ei ole edes olemassa tai se on rajoitettu). Layout osaa tuottaa kaksi erillistä PDF-tiedostoa ohjelmistoriippumattomasti sekä kaikille RIP-ohjelmille että suunnilleen kaikille tasoleikkuriasemille. Tuotannollinen tulostus-PDF sisältää grafiikan ja kameramerkit. Tuotannollinen leikkaus-PDF sisältää muotoonleikkauspolut (+nuuttauspolut tai muille mahdollisille työkaluille tarvittavat polut) ja kameramerkit.

i-cut Suiten kanssa yhteensopivia tuotteita: mm. Caldera, PosterPrint, ONYX ja Wasatch sekä Aristo, Zünd, MultiCam, Kongsberg, Trotec, Summa F ja Fotoba.

YhteensopivuusLayout-kokeilumahdollisuus ei automaattisesti koske Structural Design-modulia (3D), jolla voi tehdä pakkausalan standardien mukaisia paketteja ja myymälätelineitä. Jos tasoleikkurissa on nuuttausmahdollisuus ja haluaa kokeilla myös tätä ominaisuutta, niin FESPAn kautta voi tiedustella mahdollisuutta siihen. 3D-modulissa ei tarvita pakkausohjelmiston vaatimaa opiskelua, koska näiden pakettien teko on yhtä helppoa kuin jonkin RIP-ohjelman perustoiminnon käyttäminen. Layoutissa valitaan esim. jokin pakettityyppi Eskon 3D-kirjaston avulla ja syötetään pakettityypin leveys, korkeus ja syvyys. Paketti tallentuu standardiin pakettiformaattiin ja se voidaan sijoittaa välittömästi asetteluun sekä asetella grafiikka oikealle kohdalle pakettiin nähden. Jos on tarvetta laajemmalle toiminnallisuudelle, Eskolla on vahva valikoima pakkausalan tuotteita Adobe Illustrator -lisäplugeista aina varsinaisiin pakkaussuunniteluohjelmiin.

FESPA järjestää syksyn 2012 mittaan webinareja ja muuta aineistoa, jotta liiton jäsenet saisivat parhaan mahdollisen hyödyn i-cut Suiten kokeilujaksosta. Myös eri maissa olevat Eskon valtuuttamat kumppanit voivat tarvittaessa antaa asennus-, käytönopastus- tai asiantuntija-apua.

On esitetty arvioita sen puolesta, että jos menneinä vuosina vakiintunut värihallinta on ollut välttämätöntä alan kehitykselle, niin tulevien vuosien vahvistuva trendi on työnkulun merkitys alalla. Kyseessä on ala, jossa on lähes loputtomasti muuttuvia tekijöitä ja aikataulut usein niin tiukkoja, että tuotannon ei kannata odotella sitä, että varsinainen työn tilaaja korjaa viime hetkellä havaitut pienet virheet. Tulostajan ei myöskään kannata taistella loputtomasti erilaisten grafiikkaohjelmien tuonti- tai avaustoimintojen kanssa vain havaitakseen, että tiedosto avautuu vain osittain muotoonleikkauspolun lisäämistä varten. Tai että se ei avaudu ollenkaan ja sen vuoksi ”joudutaan” muuttamaan pinta-alaltaankin mahdollisesti suuri työ kuvankäsittely- eli bittikarttamuotoon, jotta tuotanto voi jatkua.

Jos otamme alana mallia graafisen teollisuuden kokeilemista ja jalostamista ratkaisuista sovitettuna suurkuvatuotannon tarpeisiin niin mitä sitä seuraa? Ei ole lainkaan kaukaa haettua, että sekä tuotanto tehostuu että asiakastyytyväisyys kasvaa. Samalla säästyy aikaa eli suoremmin sanottuna ei menetetä rahaa sellaiseen, joka on tänä päivänä vältettävissä pienelläkin perehtymisellä tai hankinnalla. Lisäksi, jos ratkaisusta riippumatta varmistaa, että sitä voi laajentaa menettämättä aiemmin tehtyä, niin tulevaisuuden kasvupolkukin helpottuu. Ja kuten aina tarina ei pääty tähän. Mikä mahdollisesti odottaa työnkulun saralla seuraavan kulman takana?

Suurkuvatuotannon työnkulun osittaiseen automatisointiin on jo julkaistu parikin tuotetta, jotka helpottavat elämää niillä tulostajilla, jotka vastaanottavat ja käsittelevät kymmeniä tai satoja PDF-tiedostoja viikoittain. Työnkulku ei tietenkään voi poistaa kaikkia virheitä, joita tuotannon piirissä saatetaan havaita - tai ratkaista kaikkia mahdollisia jälkikäsittelyn vaatimia asioita, mutta kysymys onkin siitä, että ajan menetys minimoidaan niin pieneksi kuin mahdollista. Säästettyä aikaa puolestaan voi käyttää haluamallaan tavalla: jotkut vapauttavat tulostusoperaattorinsa tuottavampiin töihin, toiset uusien laadukkaiden tuotteiden tai palvelujen kehittämiseen nykyisten rinnalle.

Kirjoittaja: Juha Tarvainen

Juha Tarvainen on tekninen asiantuntija Seri-Decolla. Juhalla on yli 20 vuoden kokemus kouluttamisesta ja noin 15 vuoden kokemus suurkuvaympäristöistä. Hän on erikoistunut tuotannolliseen työnkulkuun ja värihallintaan. Lisätietoa: juha.tarvainen@seri-deco.fi


Lähteet


  • www.fespa.com/news/press-releases/esko-renew-relationship-as-fespas-global-software-and-finishing-partner.html(tai hakuehdolla ”FESPA ESKO finishing”)
  • http://www.esko.com/en/company/press-and-news/news-overview/2012/intertech2012(tai hakuehdolla ”InterTech i-cut”)
  • www.adobe.com/products/pdfprintengine/overview.html (tai hakuehdolla ”Adobe APPE”)
Seri-Deco on vuonna 1977 perustettu kuvallisen viestinnän laitteiden, materiaalien ja tarvikkeiden maahantuoja. Tarjoamme ratkaisuja digitointiin, kuvan tai merkkauksen tuotantoon erilaisille pinnoille sekä tuotteiden viimeistelyyn ja esillepanoon. Palveluksessamme työskentelevät 42 ammattilaista varmistavat sujuvan logistiikan lisäksi ammattitaitoisen asiakaspalvelun sekä toimivat tuki‐ ja huoltopalvelut. Seri-Decon pääkonttori ja Suomen varastot sijaitsevat Tuusulassa. Tytäryhtiö toimii Vilnassa, Liettuassa.