lauantai 1. huhtikuuta 2017

Kustannussäästöjä HP PageWide XL tulostustekniikalla

Kirjoittaja: Petri Rosenqvist, Seri-Deco Oy


Vihdoinkin neliväritulostamisessa CAD/GIS ympäristössä päästään sekä riittävän kustannustehokkaaseen että korkealaatuiseen tuotantotasoon. Ei siis enää erillistä musta-valko ja värilaitetta, manuaalisesti tehtävää lajittelua sekä useiden laitteiden erillisiä huoltosopimuksia. Mitä tämän kaikkialla hehkutetun, uuden HP PageWide XL tulostustekniikan takaa löytyykään?

HP on PageWide teknologiaa kehittäessään huomioinut erittäin hyvin markkinoiden tämän päivän vaatimukset ja toiveet, mutta selkeästi tähdännyt myös niiden yli ja eteenpäin. Tuloksena on saatu teknologia ja laitteisto, josta on hyvin helppo löytää perusteet siirtyä seuraavan sukupolven CAD/GIS –tulostusteknologian käyttäjäksi.

HP PageWide XL on kokonainen tulostusjärjestelmä, jossa kaikki erilliset yksiköt on yhdistetty HP –sateenvarjon alle. Tulostin, skanneri, ohjelmisto, taittolaite tai muu viimeistelylaite on integroitu ja paketoitu HP:n toimesta kokonaisuudeksi jonka yhteensopivuudesta vastaa HP.


Työnkulun yhdistäminen ja laitekannan supistaminen tarjoavat mahdollisuuden jopa useiden kymmenien prosenttien säästöihin, kun lasketaan mukaan suorat laitekustannukset ja välilliset kustannukset. HP PageWide XL tulostimien tuotantonopeus on uuden teknologian ansiosta sama sekä musta-valko että värituotannossa ja tuotanto voidaan ajaa yhdelle laitteelle suoraan lajiteltuna ja viimeisteltynä sarjana.


Tulostusteknologiasta tehoa


HP PageWide XL teknologia perustuu koko tulostusalan leveydelle kattavaksi yhtenäiseksi tangoksi asennettuihin tulostuspäihin. Perinteisestä mustesuihkutulostustekniikasta poiketen tulostuspää ei liiku poikittain median kulkusuuntaan nähden. Ainoastaan media liikkuu ja muste suihkutetaan mediaan sen ohittaessa tulostuspäät. Tällä innovaatiolla on aikaansaatu tällä hetkellä markkinoiden nopeimman HP PageWide XL 8000 –tulostimen huikea nopeus: reilusti yli 20 metriä neliväritulostetta minuutissa.

Teknologia mahdollistaa myös teoriassa rajattoman tulostuspituuden, jota käytännössä rajoittavat ainoastaan muu teknologia ja mediarullan pituus. Teknologia on myös ympäristöystävällinen, koska missään vaiheessa ei tarvita lämpöä tai painetta kuvan kiinnitykseen. Näin ollen energiankulutus on huomattavasti alhaisempi esimerkiksi toner-teknologiaan verrattuna.

Ennakkohuoltojärjestelmä (PMK) tarkkailee lisäksi koko ajan laitteistoa. Se ilmoittaa käyttöpaneelissa ja Partner Link portaalissa lähestyvästä PMK-huoltotarpeesta. Tällä lisäominaisuudella pyritään ehkäisemään laitteiston ennalta-arvaamaton rikkoutuminen ja sitä kautta välttämään ikäviä tuotantokatkoksia. Lisäksi Seri-Deco Oy tarjoaa HP PageWide XL laitteistoihin täyshuoltosopimuksia asiakkaan tarpeiden mukaan sovitettuna, jotta suurkuvalaitteiden käyttö arkikiireiden keskellä olisi mahdollisimman helppoa, sujuvaa ja ongelmatonta.


Korkealaatuista jälkeä sertifioiduilla väreillä


HP PageWide XL tulostimiin on sisäänrakennettu automaattiset tulostuspäiden puhdistus ja ylläpitotoiminnot. Lisäksi laitteet käyttävät ominaisuuksiltaan erittäin kehittyneitä pigmenttimusteita. Näiden ansiosta tulostimella voidaan tuottaa yhä pidemmät tulostusjaksot ilman puhdistuksia. Myös tulosteen kestävyys kulutusta, kosteutta kuin valoa vastaan on oleellisesti parantunut kaikkien neljän värin osalta.

Kaikki HP PageWide XL pigmenttimusteet ja tulostuspäät ovat saman hintaisia, joten myös tästä näkökulmasta ei ole merkitystä tulostetaanko väreissä vai musta-valkoisena. Musteenkulutus CAD viivakuvalle noin 10% peittoasteella on jopa alle 0,4ml/m2.

Valmistajan kaikille HP PageWide XL – pigmenttimusteiden väreille (CMYK) on myönnetty ISO11798 sertifikaatti tulosteen arkistointikestävyydestä.


Laitteistoa varten ei tarvita erikoismateriaaleja päivittäiseen tulostuskäyttöön. Normaali noin 80g tulostuspaperi riittää laadukkaaseen CAD kuvaan aivan mainiosti ja 90g mustesuihkupaperille voi jo tehdä esimerkiksi POS julisteita. Toki materiaaleja on tarjolla erikoisempiinkin käyttötarkoituksiin välillä 70-200g. Laitteisto tukee myös suomalaisia erikoisleveyksiä rullamateriaaleissa.


Kehittynyt ohjelmisto työnkulun tehostamiseen


CAD/GIS tulostamisessa yleisesti käytetty tiedostomuoto on HP-GL ja sen eri versiot – kuten nimikin kertoo eli HPn kehittämästä kielestä, joten yhteensopivuus on kunnossa. Nykyisin kuitenkin ehkä yleisin käytetty tiedostoformaatti on Adobe PDF. Tämän osalta yhteensopivuus on ratkaistu yhteistyöllä tiedostomuodon kehittäjän kanssa. Lisäksi HP PageWide XL laitteisto ja SmartStream tulostusohjelmisto käyttävät Adobe PDF Printing Engine (APPE) tulkkia kuvien käsittelyssä.

HP PageWide XL laitteistoa voidaan käyttää täysin normaalisti verkkotulostimena, johon tulostetaan valmistajan toimittamilla tulostinajureilla. HP suosittaa Universal Printer Driver –ajurin suurkokotulostimille tarkoitettua versiota.

Edistyneemmille tarpeille ja erityisesti operaattorivetoiseen korkean volyymin työskentelyyn on saatavilla HP SmartStream. Ohjelmisto nopeuttaa yhdistettyä musta-valko ja värityönkulkua sekä vähentää tulostusvirheitä jo ennen ensimmäistäkään tulostetta. Siihen on integroitu käyttäjän määriteltävissä oleva ”Resolution center” toiminto. Tämä ratkaisukeskus ilmoittaa käyttäjälle työsarjan kuvatiedostojen ongelmista, kuten puuttuvista fonteista, piilotetuista tasoista, liian pienestä resoluutiosta tai kuvan leikkautumisesta tulostimen marginaaleissa. Ohjelman käyttäjä voi sitten päättää korjataanko ilmaantuneet virheet automaattisesti vai manuaalisesti tai jätetäänkö kokonaan huomiotta.

Ohjelmistonäkymä on muokattavissa käyttäjän toimesta, samoin kuin järjestelmän oletusasetukset. Myös ohjelmiston käyttöä on mahdollista muokata ympäristöön sopivaksi esimerkiksi automaattisten tulostuskansioiden ja esiasetusryhmien avulla.

SmartStream käyttöön myydään yksi lisenssi, jonka käyttäjämäärä samassa lähiverkossa on rajoittamaton. Tämän lisäksi jokaista tulostinta kohti tarvitaan lisenssi, joita yhteen SmartStream -lisenssipalvelimeen voi asentaa korkeintaan kymmenen kappaletta.

Lisäksi laitteiston sisäänrakennettu web-palvelin tarjoaa tietoa laitteen käyttömääristä. Suurin osa asetuksistakin on muokattavissa tätä kautta samaan tapaan kuin HP pöytätulostimissakin – mahdollisuudet vain ovat vielä laajemmat. Tämän lisäksi liitettäessä tulostin HP Partner Link portaaliin voidaan mm. käyttöraporttien lähettäminen automatisoida joko käyttö- ja/tai huolto-organisaatiolle. Näin vältetään jälleen yksi vaihe manuaalista työtä.

Jokainen orgnisaatio ja toimintaympäristö on erilainen. HP PageWide XL tulostusjärjestelmä ei ole laatikkotuote. Se räätälöidään joka kerta organisaation tuotantotarpeisiin.

Haluatko lisätietoa HP PageWide XL tulostusratkaisuista? Ota yhteyttä. Kerron mielelläni lisää. Yhteystietoni löydät artikkelin lopusta.


Past. Present. PageWide.


 • Tulostusresolutio: 1200 x 1200 dpi
 • Renderöintiresoluutio: 1200 dpi
 • Suuttimia per tulostuspää: 25344 kpl
 • Tuostuspäitä tulostustangossa: 8kpl
 • Suuttimia yhteensä: 202752 kpl
 • Arvioitu tulostuspään kesto: n. 30 litraa
 • Tulostuspään takuu: 10 litraa tai 1 vuosi
 • Media rullan max. leveys: 40” (=1016 mm)
 • Tulostusmarginaalit: 3 mm
 • Maksimitulostusleveys: 1000 mm
 • Maksimi mediarullan mitta: 200 m
 • Maksimi mediarullan halkaisija: 7” (=177 mm)
 • Tuettu paperipaino: 70gsm-200gsm
 • Rullapaikkamäärä: 2-6 kpl

Blogikirjoittaja

Petri Rosenqvist
Seri-Deco Oy

petri.rosenqvist (a)seri-deco.fi
Puh. 010 841 8095
Seri-Deco on vuonna 1977 perustettu kuvallisen viestinnän laitteiden, materiaalien ja tarvikkeiden maahantuoja. Tarjoamme ratkaisuja digitointiin, kuvan tai merkkauksen tuotantoon erilaisille pinnoille sekä tuotteiden viimeistelyyn ja esillepanoon Suomen ja Viron markkinoille. Palveluksessamme työskentelevät 42 ammattilaista varmistavat sujuvan logistiikan lisäksi ammattitaitoisen asiakaspalvelun sekä toimivat tuki‐ ja huoltopalvelut. Seri-Decon pääkonttori ja varastot sijaitsevat Tuusulassa. Tytäryhtiö toimii Vilnassa, Liettuassa.
www.seri-deco.fi  /   www.seri-deco.ee  /   www.seri-deco.lt